Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguć štrajk

Liječnici ljuti na ministra zbog neisplaćenih prekovremenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici su dobili manju plaću jer im nisu obračunati prekovremeni sati pa najavljuju tužbe i štrajk, a ministar Rajko Ostojić je smiren. Činjenica je da će on u sljedećoj godini dobiti još manji proračun jer novca jednostvano nema.

Liječnici su ljuti na ministra, a razloga je više. 'Resorni ministar šalje naputak ravnateljima i poziva ih na kršenje kolektivnih ugovora, a to se odnosi na isplate plaća za godišnji odmor', rekao je Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Sabornica: Ilustracija - 2 izvanredna sjednica Nakon 16 sati rasprave u Saboru gubili su se živci: Oporbenjak vikao i lupao šakom po stolu

Prekovremeni nisu uračunati, a isplaćeno im je i po nekoliko tisuća kuna manje od očekivanog. Ako se to ne ispravi, sindikat najavljuje tužbe. 'To je bila samo reakcija jer su neki isplatili na ovaj način, drugi na onaj, onda su tražili mišljenje poslodavca i ministarstva. Moji pravni stručnjaci su vrlo jasno napisali što treba, što je po njima točno, a ja to podržavam. Vidjet ćemo u socijalnom dijalogu tko je u pravu i to ćemo razriješiti, kazao je Rajko Ostojić, ministar zdravlja.

>> Ostojić u KBC Zagreb pustio u rad PET/CT uređaj

Liječnici smatraju da ih se u javnosti prikazuje kao preplaćene neradnike, a zapravo postoji manjak od četiri i pol tisuće specijalista zbog čega postojećih šest i pol tisuća mora raditi prekovremeno. 'Prosječna životna dob tih specijalista je 56 godina, što znači da se u skoro vrijeme može dogoditi da tih specijalista bude puno manje i neće moći obavljati tu specifičnu primarnu zdravstvenu zaštitu', kazao je Hrvoje Mingo iz Hrvatske liječničke komore.

Ministru Ostojiću noćnu moru može predstavljati ugovor koji je potpisao njegov prethodnik. Riječ je o dodatnih 250 milijuna kuna iz proračuna za povećanje plaća liječnicima.'Taj ugovor je na Županijskom sudu jer se neki sindikati s tim ne slažu, oni su se žalili. To ćemo vidjeti što će odlučiti Županijski sud', rekao je ministar Ostojić. No, ako do povećanja ne dođe, liječnici najavljuju štrajk.

'Sva raspoloživa sredstva koja budu u tome trenutku dostupna, mi ćemo iskoristiti', rekao je Babić. Liječnici su iskoristili izbornu godinu i dogovorili povećanja prava.No, ministar Ostojić koristi recesijsku godinu da to raskine. Sud će odlučiti tko dobiva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene