Velike uspjehe nižu liječnici KB Dubrava koji jedini u Hrvatskoj rade rekonstrukcije čeljusti i lica upotrebom 3D printanog modela, ujedno liječe i rascjepe usnice i nepca kod malih beba. U četvrtak su uspješno operirana dva dječaka.


Iako će neki kadrovi u prilogu biti uznemirujući - ujedno su i fascinantni jer pokazuju sjajne vještine kirurga i dosege moderne tehnologije.

Vezani članci Akcija Obitelj na dar za pacijente KB Dubrava - 4 Pokušajte ne zaplakati! Doniranim mobitelom čula je nećaka iako nije mogla pričati: "Na zvuk njegova glasa reagirala je ogromnim smiješkom. Predivno" Volonteri za pacijente KB Dubrava organizirali akciju Obitelj na dar Volonteri sakupili mobitele pa oboljelima od korone u Dubravi omogućili da vide svoje najmilije: "Svi smo se naježili svako malo"

Jednogodišnji Lukas operiran je u KB Dubrava. Rodio se s rascjepom usne i nepca. "Bebač super izgleda, malo je pospan od svega. Normalno, boli ga, ali, super je sve. Što se tiče bolnice, osoblja, savršeno! Drže nas kao kap vode na dlanu", kaže majka Doris Matičević iz Zadra.

Na operaciji je bio i četiri godine stariji Ivano, koji također od rođenja ima rascjep usne i nepca. Zbog čega je do sada četiri puta operiran.

Klinička bolnica Dubrava jedina u Hrvatskoj radi ovakvu vrstu operacija. "Mi smo Centar za RH za liječenje ove malformacije, a sve nam više dolazi djece iz susjednih zemalja: Makedonije, Kosova, BiH... Tako da godišnje liječimo 70-ak naših beba i 10-ak beba iz regije", ističe prof.dr.sc. Predrag Knežević iz Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju.

Operiraju djecu od 3 mjeseca starosti. "To je prije svega timski rad, kirurgija je samo dio toga. Uključeni su audiolog, ortodont, logoper, neonatolog... Cijeli niz stručnjaka prati djecu od rođenja pa do prestanka rasta i razvoja", kaže dr. Knežević.

Osim toga, kažu kako jedini rade rekonstrukcije nakon velikih odstranjenja tumora na području glave i vrata. "Danas smo u mogućnosti uz pomoć 3D printanja modela, uz pomoć mikrovaskularne rekonstrukcije napraviti, mogu reći, solidne i estetski i funkcijski vrlo prihvatljive rekonstrukcije", pojašnjava doc.dr.sc. Ivica Lukšić, Predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta.

Najčešći primjer je rekonstrukcija čeljusti. "Mi smo danas u mogućnosti napraviti rekonstrukciju izgledom čeljusti dok je još kost na nozi, oblikovati uz pomoć 3D modela koji je isprintan, onblikovati kost na nozi oblika čeljusti i presaditi mikrovaskularnom tehnikom taj dio kosti", pojašnjava dr. Lukšić.

Zahvaljujući toj novoj metodi rekonstrukcije, liječnici kažu kako je pacijentima puno lakše, od estetike, govora, hranjenja, pa sve do ponovnog uključivanja u okolinu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr