Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KB Dubrava

Liječnici dječaku rođenom bez uške 'uzgojili' novu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestogodišnjem Patricku-Karlu F., koji se zbog nasljedne anomalije rodio bez uške, liječnici zagrebačke bolnice Dubrava uspješno su je uzgojili.

Malenom Patriku dijagnosticirana je mikrotija 3. stupnja, što je najizraženiji oblik genetske uzrokovane bolesti, piše Večernji list. Krajem protekle godine operiran je kako bi se uz pomoć rekonstruktivne medicinske metode, stvorila uška koja nedostaje.

Pročitajte i ovo Problemi u zdravstvu - 5 Kriza u zdravstvu Ministar spominje mjere i modele, ali pacijenti su zabrinuti: "Moje liječnice tri godine neće biti, pročitao sam na vratima ambulante" Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski

Roditelji dječaka nisu znali kome se obratiti te su na internetu pokušali doznati koju informaciju više. Tako su došli do dr. Tomislava Carića iz KB Dubrave koji je vodio slične slučajeve u Hamburgu i New Yorku i koji je obitelji malog Patricka-Karla ponudio pomoć. Iako 6-godišnji Patrick nije imao ušku, liječnici su konstatirali da na oštećenom uhu ipak ima sluha, samo 50 posto manje. Liječnik Carić napominje da su estetska i socijalna dimenzija kod ovakvih slučajeva iznimno bitne jer djeca s nerazumijevanjem reagiraju kad se u njihovom društvu pojavi drugačije dijete.

 Liječnik KB Dubrava Carić za Večernji list objasnio je kako je koristeći se hrskavicom s rebra u prvom zahvatu modelirana, a u drugom formirana uška. Iako rekonstruktivni zahvat neće dječaku omogućiti bolji sluh, sigurno će  u omogućiti osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene