Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOĐENJE INFORMATIKE

Pomoćnica ministrice obrazovanja: "Budžet za informatičko opremanje škola digli smo s nula kuna na deset i pol milijuna"

Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Lidija Kralj, pomoćnica ministrice obrazovanja, u Tuhelju u kojem se održava skup nastavnika informatike rekla je da će već do rujna ove godine u svaku školu doći barem neki dio nove informatičke opreme.

Kako će edukacija izgledati, što će učiti nastavnici?

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Mirena Maljković, učiteljica Dnevnik Nove TV donosi detalje Predstavljen novi model nastave, pojedini učitelji su zgroženi: ''Skandalozno je da se u 21. stoljeću reže satnica Informatike za 50 posto''

Bit će organizirana u različitim oblicima i metodama. Pripremamo stručne skupove uživo, ali i virtualno okruženje za učenje suradnju i komunikaciju. Učitelji i nastavnici će prolaziti kroz različite teme kako od ishoda učenja koji je u kurikulumu pripremiti aktivnosti za svoje učenike u razredu kako prilagoditi da odgovaraju točno konkretno učenicima u razredu, da odgovore na izazove svojih učenika. Koristit ćemo webinare, videokonferencije, angažirat ćemo stručnjake za koje imamo podršku iz Europske unije, primjerice od kolega iz Velike Britanije možemo naučiti na njihovom primjeru uvođenja novog kurikuluma, možda iz Estonije ili neke druge europske zemlje.

Našim učiteljima pokazat ćemo kako izgledaju različite metode vrednovanja. Cijela će edukacija biti organizirana na principu radi kako poučavaš. Stavit ćemo ih točno u situaciju u kojoj će se naći njihovi učenici za godinu dana. Rad, profesionalni razvoj učitelja pratit će se i kvalitativno i kvantitativno. Primjerice, oni će izrađivati svoje portfolije u kojima će svojim radovima dokumentirati svoj napredak.

Mnogi se pitaju hoće li se informatika uvesti nauštrb nekog drugog predmeta?

Naravno da ne. Prostora u nastavnom planu za dva sata obvezne informatike tjedno ima u petom i šestom razredu. Nemamo nikakvih ni formalnih problema sa satnicom. Obaveznu informatiku uvodimo zato da bismo svoj djeci dali priliku da razviju svoje digitalne kompetencije i da im odškrinemo korak u svijet informatike, računarstva, programiranja, dakle, da im damo jednake šanse.

Djeca u pojedinim školama nemaju doslovno ni poštene stolce, kako mislite riješiti problem s opremom da svi imaju jednaku mogućnost?

U Ministarstvu smo najprije budžet s nula kuna za opremanje škola digli na deset i pol milijuna kuna do prosinca 2017. Prvih 218 škola opremljeno je informatičkom opremom u iznosu od 26 milijuna ove godine. Sljedeće dvije godine nastavljamo s intenzivnim opremanjem škola kako bi im osigurali podjednake uvjete. Jednake uvjete možda nećemo baš u svim školama.

Hoće li ove dvije godine biti dovoljne da se opremi sve kao što treba?

Naravno. Već do rujna 2018. u svaku školu će doći barem neki dio nove informatičke opreme zato što želimo osigurati i kadrovske i tehničke uvjete da obavezna informatika normalno starta u rujnu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene