Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan poginuo

VELIKA TRAGEDIJA 'Pirotehničari su stradali od 'promovke', najopasnije mine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesreću, u kojoj su nešto prije podneva u Ličkom Ribniku stradali jedan pirotehničar, a dvojica su ozlijeđena, izazvala je eksplozija najopasnije mine, poznate i kao 'promovka', izjavio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec.

Dvojica 36-godišnjih pirotehničara koji su u minskom incidentu u Ličkom Ribniku ozlijeđeni nisu u životnoj opasnosti pa je jedan otpušten na kućnu njegu, a drugi premiješten iz gospićke u karlovačku Opću bolnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sindikat zabrinut PALA CIJENA RAZMINIRANJA 'To će dovesti do smanjenja sigurnosti pirotehničara' Slika nije dostupna 80 milijuna kuna troška Bez mina do polovice studenoga u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji

Zamjenik ravnateljice Opće bolnice u Gospiću Petar Radošević kazao je da su dvojica ozlijeđenih pirotehničara u bolnicu dovezeni nešto iza podneva vozilom njihove pirotehničarske tvrtke te su bolnički obrađeni i već otpušteni.

"Mogu reći da ni jedan od dvojice ranjenih pirotehničara nije životno ugrožen, oni su kod nas zbrinuti i transportirani bez ikakve daljnje ugroze, jedan s lakšim ozljedama kući, a drugi s težom ozljedom u karlovačku bolnicu", rekao je Radošević.

Nesreću u kojoj je nešto prije podneva u Ličkom Ribniku stradao jedan pirotehničar, a dvojica su ozlijeđena, izazvala je eksplozija najopasnije mine, poznate i kao 'promovka', izjavio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec.

Prema neslužbenom izvoru sva trojica pirotehničara su Karlovčani, poginuli je imao 39 godina, a a svu trojicu angažirala je tvrtka BIO-F iz Lekenika.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec je kazao kako ne može riječima opisati koliko mu je uvijek teško kod ovih nesreća pa tako i kod ovog stradavanja u kojemu je jedan pirotehničar preminuo, a dvojica su ozlijeđena.

"Previše sam rastresen da bih išta komentirao. Znamo da su stradali od 'promovke', najopasnije mine, ali očevid traje i kakav god ishod bio mogu reći da treba razinu sigurnosti dići na višu razinu, da se više ne bi događala ovakva stradavanja", rekao je Jakopec.

Mina o kojoj ravnatelj HCR-a Jakopec priča jest PROM-1, odnosno Protupješačka Rasprskavajuća Odskočna Mina, jugoslavenske proizvodnje. Kao i sve odskočne rasprskavajuće mine, PROM-1 je smrtonosna na popriličnoj udaljenosti jer je sposobna rasprsnuti opasne fragmente na 100 i više metara, a one smrtonosne u krugu od 50 metara. Ova mina sa sigurnošću ubija ili teško ozljeđuje bilo koga u krugu od 30 metara od eksplozije. Kao i sve odskočne mine i PROM-1 u stanju je nanijeti ozljede bez obzira na zaštitu i nošenje različitih pancirnih odijela i oklopa, jer rasipanje fragmenata kod ovog tipa mine svejedno ozlijeđuje nezaštićene dijelove tijela, naročito udove, lice i oči žrtava.

Poginuli pirotehničar bio je djelatnik tvrtke BIOS-F kao i druga dvojica ozlijeđenih tijekom razminiranja u Ličkom Ribniku.

Iz PU ličko-senjske doznajemo da je policija dojavu o nesreći zaprimila u 11:49 sati. Dvojica pirotehničara ozlijeđenih tijekom razminiranja prebačeni su u Opću bolnicu u Gospiću.

U tijeku je očevid nakon kojeg će biti poznato više informacija.

Sindikat humanitarnog razminiranja: Do kada profit ispred sigurnosti ljudi?

U povodu smrtnog stradavanja pirotehničara i ranjavanja dvojice u petak nešto prije podneva u Ličkom Ribniku, iz Sindikata humanitarnog razminiranja i Samostalnog sindikata Hrvatske ponovno su upitali do kada će profit biti ispred sigurnosti ljudi.

Povjerenik Sindikata humanitarnog razminiranja Stjepan Tadić upozorio je na konferenciji za novinare da je sigurnost pirotehničara ugrožena kao nikada do sada.

"Tražimo da se prestane na postojeći način određivati cijena razminiranja, jer ponuditelj najniže cijene dobiva posao, no nitko ne uzima u obzir može li se odraditi po sigurnosnim standardima koje moramo poštivati. Moramo prvo uklanjati vegetaciju i tek onda metal detektorima tražiti mine, a to je samoubojstvo", upozorio je Tadić.

Ljudi nas svakodnevno zovu, nerijetko i ginu, trebamo li svi poginuti da se nešto počne događati, zapitao je Tadić. Svi relevantni sudionici sustava razminiranja trebaju se suočiti s problemima i, ako treba, staviti i moratorij na razminiranje, jer ovako sve više nema smisla, smatra Tadić. Upozorio je na sramotno niske cijene razminiranja, pri čemu je košnja trave ili rezanje živice nekoliko puta skuplje od razminiranja.

Što se tiče broja stradalih pirotehničara, Tadić je rekao kako je službeni podatak do srpnja 2013. bio 60 poginulih pirotehničara, pa bi prema tome sada bilo njih ukupno 62. No, u javnost se izlazi s podacima o 35 odnosno s današnjim danom, 36 stradalih pirotehničara.

Tajnik Samostalnog sindikata Hrvatske Darko Idžaković istaknuo je da se poslovi razminiranja dobivaju na javnom nadmetanju, a cijene su se spustile ispod 3 kune po četvornom metru razminirane površine. Zbgo tako niske cijene pirotehničari su prisiljeni razminirati i do 600 četvornih metara površine dnevno da bi zaradili plaću.

Još lani 3. lipnja uputili smo dopis bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, no bez rezultata. Ove godine stanje se pogoršalo pa smo se obratili predsjednici Republike 22. veljače kako bismo upozorili na probleme, a ona nas je uputila na Hrvatski centar za razminiranje (HCR). Ni novi zakon o humanitarnom razminiranju ništa ne mijenja u stvarnosti, jer se sve svodi na koordinacije i sastanke, upozorio je Idžaković.

Nesreću u kojoj je u Ličkom Ribniku stradao jedan pirotehničar, a dvojica su ozlijeđena, izazvala je eksplozija najopasnije mine, poznate i kao "promovka", izjvijestio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec.(B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene