Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Složena akcija

Posada HRZ-a prevezla planinarsko sklonište na najviši vrh: "Kotačem helikoptera bili smo oslonjeni na stijenu, no sve je prošlo dobro"

HRZ je prevezao sklonište na najviši hrvatski vrh (Foto:MORH) - 1
HRZ je prevezao sklonište na najviši hrvatski vrh (Foto:MORH) - 1 MORH
Aktualno Galerija HRZ je prevezao sklonište na najviši hrvatski vrh (Foto:MORH) - 1 HRZ je prevezao sklonište na najviši hrvatski vrh (Foto:MORH) - 1 Foto: MORH HRZ je prevezao sklonište na najviši hrvatski vrh (Foto:MORH) - 2 HRZ je prevezao sklonište na najviši hrvatski vrh (Foto:MORH) - 2 Foto: MORH +0 Helikopter Mi-8 MTV1 (Foto: HRZ/M. Karačić) Galerija 1/3 >>
U jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još je jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće.

Pothvat je i potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić Strategija i dinamika Prvi Rafalei uskoro u Hrvatskoj: Anušić otkrio kada dolaze i najavio izmjene još jednog zakona Prvi hrvatski Rafale Prvi stižu u proljeće FOTO/VIDEO Čuvari hrvatskog neba: Moćni borbeni zrakoplovi nisu jeftini, ali su i stvar prestiža i ozbiljna poruka

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja prevezla je u subotu, 27. srpnja 2019. sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena.

„Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal te kasnije i građevinski materijal. Cijelo smo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti, a na kraju smo dopremili i planinsku kućicu za sklonište planinara", kazao je natporučnik Filipović-Grčić, zaključivši kako je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće.

"Sve je na kraju proteklo sigurno te smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacije", zaključio je Filipović-Grčić.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene