Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lesar traži odgovornost Šukera zbog imovinskih kartica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS-ov zastupnik Dragutin Lesar danas je počeo prikupljati potpise za interpelaciju kojom će zatražiti odgovornost ministra financija Ivana Šukera, jer mu nije odgovorio na pitanje koji državni dužnosnici i službenici koriste službene kreditne kartice i koliko su lani potrošili na njih.

Lesar je, na konferenciji za novinare, izvijestio da je danas istekao rok u kojem mu je ministar bio dužan odgovoriti na to pitanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nitko ne odudara Josipovićevi suradnici predali imovinske kartice Slika nije dostupna Predsjednički kandidati Dnevnik Nove TV završava serijal o imovinskim karticama

Iako mu je iz Ministarstva financija početkom tjedna došao pisani odgovor, Lesar ističe da je u njemu navedeno isključivo da je Odluka o korištenju službenih automobila i kreditnih kartica donesena još 2000., za vlade u kojoj je sudjelovao i HNS, te da od tada nije mijenjana.

Šuker se u svom odgovoru poziva i na nalaze državne revizije, koja nije utvrdila nepravilnosti vezane uz korištenje službenih kartica, no Lesar ističe kako od ministra nije tražio da ga izvijesti o nalazima revizije, nego da mu imenom i prezimenom navede dužnosnike i službenike koji su koristili kartice, te da mu kaže koliko su na taj način potrošili.

"Šuker ili namjerno taji korisnike poslovnih kreditnih kartica i podatke koliko se u 2007. 'ispeglalo' na teret poreznih obveznika, ili to stvarno ne zna. I jedno i drugo podjednako je sramno za njega i za Vladu", rekao je Lesar.

Podsjetio je da je potpredsjednica švedske vlade na službenu karticu kupila čokoladu, paketić pelena i cigarete, zbog čega je morala podnijeti ostavku, iako je novac naknadno vratila na račun.

"U Hrvatskoj se, pak, zastupniku u parlamentu uskraćuju podaci o korištenju kreditnih kartica državnih dužnosnika i službenika, a o ostavkama nitko ni ne razmišlja", dodao je.

Na činjenicu da ni vlada 2000. nije objavila odluku o karticama, kazao je kako to nisu činile ni vlade prije nje.

"Sram ih bilo sve, pa i onu u kojoj je sudjelovao HNS", rekao je Lesar, dodajući kako to nije opravdanje zašto odluku nije objavila Sanaderova vlada u prošlom mandatu.

Upozorio je i da je Vlada morala u nekoliko navrata promijeniti tu odluku, svaki put kada je mijenjan ustroj vlasti.

"Zamjenici ministara kao takvi više ne postoje, a župani, kao ni mnogi drugi, više nemaju status državnih dužnosnika", podsjetio je Lesar.

Šuker: Lesarova interpelacija je politikantstvo i bedastoća

Ministar financija Ivan Šuker danas je politikantstvom nazvao najave HNS-ovca Dragutina Lesara da će pokrenuti interpelaciju kojom će tražiti njegovu (Šukerovu) odgovornost jer mu nije odgovorio na zastupničko pitanje koji državni dužnosnici i službenici koriste službene kreditne kartice i koliko su lani na njih potrošili.

"Interpelacija je politikanstvo, obična bedastoća", odgovorio je Šuker nakon sjednice Vlade na novinarski upit kako komentira Lesarove najave o pokretanju interpelacije kojom će zatražiti njegovu odgovornost, budući da je danas istekao rok u kojemu mu je bio dužan odgovoriti na zastupničko pitanje.

Lesar je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru rekao da mu je iz Ministarstva financija došao pisani odgovor, ali da je u njemu navedeno samo da je Odluku o korištenju službenih automobila i kreditnih kartica donesena još 2000., za mandata vlade u kojoj je bio i HNS, te da od tada nije mijenjana.

U odgovoru se Ministarstvo poziva i na nalaze državne revizije, koja nije utvrdila nepravilnosti vezane uz korištenje službenih kartica, no Lesar je rekao da od Šukera nije tražio da ga izvijesti o nalazima revizije, nego da mu imenom i prezimenom navede dužnosnike i službenike koji su koristili kartice, te da mu kaže koliko su na taj način potrošili.

"Lesar se bavi politikantstvom. Prvo je govorio da ne postoji odluka vlade, a ispostavilo se da postoji, pa da je odluka trebala biti objavljena u Narodnim novinama, a nije trebala", kazao je Šuker.

Podsjetio je da je Lesara još na početku saborske sjednice, tijekom 'aktualnog prijepodneva', izvijestio koliko je lani potrošio koristeći službenu karticu, i to isključivo za podmirenje troškova smještaja za vrijeme službenih putovanja.

"Svaki drugi proračunski korisnik ima odgovornost za trošenje proračunskih sredstava po Zakonu o proračunu, pa neka Lesar zatraži od ostalih ministara takve podatke, jer Ministarstvo financija nije računovodstvo. Ministarstva su odgovorna za svoje troškove i njih treba pitati", rekao je Šuker.

Napomenuo je da je državna revizija obavila reviziju poslovanja ministarstava te da nije imala nikakve primjedbe na njihove troškove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene