Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HNS-ov zastupnik Dragutin Lesar danas je počeo prikupljati potpise za interpelaciju kojom će zatražiti odgovornost ministra financija Ivana Šukera, jer mu nije odgovorio na pitanje koji državni dužnosnici i službenici koriste službene kreditne kartice i koliko su lani potrošili na njih.


Lesar je, na konferenciji za novinare, izvijestio da je danas istekao rok u kojem mu je ministar bio dužan odgovoriti na to pitanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Prvi komentari: 'Kakva Vlada, takvi sindikati' Slika nije dostupna Imovinske kartice i za sindikalne čelnike?

Iako mu je iz Ministarstva financija početkom tjedna došao pisani odgovor, Lesar ističe da je u njemu navedeno isključivo da je Odluka o korištenju službenih automobila i kreditnih kartica donesena još 2000., za vlade u kojoj je sudjelovao i HNS, te da od tada nije mijenjana.

Šuker se u svom odgovoru poziva i na nalaze državne revizije, koja nije utvrdila nepravilnosti vezane uz korištenje službenih kartica, no Lesar ističe kako od ministra nije tražio da ga izvijesti o nalazima revizije, nego da mu imenom i prezimenom navede dužnosnike i službenike koji su koristili kartice, te da mu kaže koliko su na taj način potrošili.

"Šuker ili namjerno taji korisnike poslovnih kreditnih kartica i podatke koliko se u 2007. 'ispeglalo' na teret poreznih obveznika, ili to stvarno ne zna. I jedno i drugo podjednako je sramno za njega i za Vladu", rekao je Lesar.

Podsjetio je da je potpredsjednica švedske vlade na službenu karticu kupila čokoladu, paketić pelena i cigarete, zbog čega je morala podnijeti ostavku, iako je novac naknadno vratila na račun.

"U Hrvatskoj se, pak, zastupniku u parlamentu uskraćuju podaci o korištenju kreditnih kartica državnih dužnosnika i službenika, a o ostavkama nitko ni ne razmišlja", dodao je.

Na činjenicu da ni vlada 2000. nije objavila odluku o karticama, kazao je kako to nisu činile ni vlade prije nje.

"Sram ih bilo sve, pa i onu u kojoj je sudjelovao HNS", rekao je Lesar, dodajući kako to nije opravdanje zašto odluku nije objavila Sanaderova vlada u prošlom mandatu.

Upozorio je i da je Vlada morala u nekoliko navrata promijeniti tu odluku, svaki put kada je mijenjan ustroj vlasti.

"Zamjenici ministara kao takvi više ne postoje, a župani, kao ni mnogi drugi, više nemaju status državnih dužnosnika", podsjetio je Lesar.

Šuker: Lesarova interpelacija je politikantstvo i bedastoća

Ministar financija Ivan Šuker danas je politikantstvom nazvao najave HNS-ovca Dragutina Lesara da će pokrenuti interpelaciju kojom će tražiti njegovu (Šukerovu) odgovornost jer mu nije odgovorio na zastupničko pitanje koji državni dužnosnici i službenici koriste službene kreditne kartice i koliko su lani na njih potrošili.

"Interpelacija je politikanstvo, obična bedastoća", odgovorio je Šuker nakon sjednice Vlade na novinarski upit kako komentira Lesarove najave o pokretanju interpelacije kojom će zatražiti njegovu odgovornost, budući da je danas istekao rok u kojemu mu je bio dužan odgovoriti na zastupničko pitanje.

Lesar je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru rekao da mu je iz Ministarstva financija došao pisani odgovor, ali da je u njemu navedeno samo da je Odluku o korištenju službenih automobila i kreditnih kartica donesena još 2000., za mandata vlade u kojoj je bio i HNS, te da od tada nije mijenjana.

U odgovoru se Ministarstvo poziva i na nalaze državne revizije, koja nije utvrdila nepravilnosti vezane uz korištenje službenih kartica, no Lesar je rekao da od Šukera nije tražio da ga izvijesti o nalazima revizije, nego da mu imenom i prezimenom navede dužnosnike i službenike koji su koristili kartice, te da mu kaže koliko su na taj način potrošili.

"Lesar se bavi politikantstvom. Prvo je govorio da ne postoji odluka vlade, a ispostavilo se da postoji, pa da je odluka trebala biti objavljena u Narodnim novinama, a nije trebala", kazao je Šuker.

Podsjetio je da je Lesara još na početku saborske sjednice, tijekom 'aktualnog prijepodneva', izvijestio koliko je lani potrošio koristeći službenu karticu, i to isključivo za podmirenje troškova smještaja za vrijeme službenih putovanja.

"Svaki drugi proračunski korisnik ima odgovornost za trošenje proračunskih sredstava po Zakonu o proračunu, pa neka Lesar zatraži od ostalih ministara takve podatke, jer Ministarstvo financija nije računovodstvo. Ministarstva su odgovorna za svoje troškove i njih treba pitati", rekao je Šuker.

Napomenuo je da je državna revizija obavila reviziju poslovanja ministarstava te da nije imala nikakve primjedbe na njihove troškove.