Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene Zakona o radu

Lesar: 'Milanović želi pregaziti sindikate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je danas kako predloženim zakonom o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje predsjednik vlade Zoran Milanović želi pregaziti sindikate.

'To je zakon o razbijanju ostatka sindikalne scene u Hrvatskoj i dokaz kako vlada premijera Milanovića želi pregaziti sindikate', poručio je Lesar s konferencije za novinare Kluba zastupnika Hrvatskih laburista-Stranke rada održane danas u Saboru.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prijedlogom tog zakona, kojim se želi regulirati reprezentativnost udruga sindikata i poslodavaca u kolektivnim pregovorima, a koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima u Hrvatskom saboru, umanjit će se prava radnika i smanjiti trošak radne snage, čime se pogoduje poslodavcima na štetu radnika, rekao je Zlatko Tušek.

>> 'Prošlu vlast smo zvali 'korupcionaši', a ovu možemo zvati 'zelenaši''

Njime će se, mišljenja je Tušek, otežati svi budući pregovori za sklapanje kolektivnih ugovora između socijalnih partnera te potaknuti usitnjavanje i osnivanje novih sindikata u pojedinim tvrtkama kroz strukovne sindikate za kolektivne pregovore čime se ide na ruku poslodavcima, a slabi pregovaračka moć sindikata.

Vlada predloženim zakonom pokušava mijenjati Zakon o radu čime dovodi u pravnu nesigurnost hrvatske građane, rekao je Tušek. Ocijenio je također i kako Vlada iznosi neistine tvrdeći da se u ovom trenutku u gospodarstvu, ali i u području državnih i javnih službi produženo primjenjuje niz kolektivnih ugovora.

>> Žestoka rasprava u Saboru, Lesar demonstrativno napustio sjednicu

Od 16 kolektivnih ugovora na nacionalnoj razini, šest je sklopljeno na neodređeno vrijeme, a deset na određeno, rekao je dodavši kako je samo jednom kolektivnom ugovoru, i to onom za zaštitarsku djelatnost, isteklo vrijeme na koje je sklopljen.

'Svi kolektivni ugovori na nacionalnoj razini imaju ugovoren otkazni rok te je netočno da su oni vječni, kako tvrdi ministar rada i mirovinskog sustva Mirando Mrsić', kazao je Tušek.

>> Lesar: 'Proguraj taj je... zakon, a onda ćemo mi početi otpuštati'

'Ministar reče da su samo rak i kolektivni ugovori vječni, a ja bih dodao i gluposti našeg ministra koji je tako važan zakon na javnu raspravu uputio preko svog privatnog facebook profila', nadovezao se Lesar. Od socijaldemokratskog premijera, kazao je Lesar, radnici ne očekuju da im bude duhovni vođa, ali s pravom očekuju principijelnost i dosljednost.

'Ako je 2010. premijer smatrao da ukidanje pravnih pravila nakon isteka kolektivnih ugovora nije prihvatljivo te potpisao zahtjev za referendum onda mora ostati kod toga i danas', zaključio je Lesar. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene