Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu BiH

Leko: Povratak Hrvata u BiH ide sporo, države moraju pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Josip Leko, koji sudjeluje na konferenciji 'Mir i pomirenje - korak naprijed', s izaslanstvom zastupnika u službenom je posjetu Bosni i Hercegovini.

Hrvatsko izaslanstvo posjet je počelo u Prijedoru u župi sv. Josipa gdje im je domaćin župnik, velečasni Marijan Stojanović. Prije susreta župnik nam je kazao kako mu je iznimna čast primiti hrvatsko izaslanstvo s kojim će govoriti o problemima Hrvata u ovom kraju.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

>> Josip Leko u Banja Luci na konferenciji 'Mir i pomirenje - korak naprijed'

Najveće primjedbe koje župnik čuje od Hrvata je problem povratka. Nekada se, pojasnio nam je, za to brinuo Caritas, a sada je sve u rukama lokalne vlasti. Zbog birokratskih barijera mnogi Hrvati odustaju od povratka, kazao nam je župnik.

'Povratak u BiH ide sporo', kazao je predsjednik Sabora Josip Leko nakon susreta s mještanima Briševa nedaleko Prijedora. Najmanje se, kazao je, vraćaju Hrvati. Pojasnio je kako je stav da države moraju osigurati povratak.

Hrvatska je, ustvrdio je Leko, i do sad pomagala i ubuduće će pomagati. 'Mi ne bježimo od toga, različiti su oblici od materijalne do dobrosusjedske pomoći', pojasnio je.

U Briševu je prije rata bilo stotinjak kuća s obiteljima, sada tamo ne živi nitko. Tek je pet kuća obnovljeno, a u njima ljudi provode tek vikende. Predsjedniku sabora mještani su kao najveći problem naveli nedostatak uvjeta za život poput struje koja nije sprovedena, a nema ni posla.

Župnik Ilija Arlović koji je devedesetih završio sa većinom svojih župljana u logoru Sanski most, prije nego je delegacija položila vijence na spomen ploču ubijenih 67 civila mjesta Briševo, upozorio kako nitko nije odgovarao za ubojstvo civila Hrvata iz Briševa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene