Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski izbori 2014. bit će, u ovim izazovnim vremenima gospodarske krize, svojevrstan test potpore javnosti institucijama Europske unije, ocijenio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na predstavljanju kampanje za izbore za Europski parlament, koji će se održati u svim članicama Unije od 22. do 25. svibnja iduće godine.


Kako je priopćeno iz Sabora, Leko je naglasio da će to biti prvi izbori za Europski parlament nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora te da će 500 milijuna građana Unije birajući europske zastupnike prvi put neizravno birati i idućega predsjednika Europske komisije.

Osvrnuo se i na sve manji odaziv birača na europske izbore, prema čemu je Hrvatska pri samom dnu, kazavši da Uniju treba približiti građanima i pružiti im osjećaj da je njihov glas važan te da mogu utjecati na budućnost Europe.

Vezani članci Lovro Kuščević Neopravdano izostali: Kuščevića i Culeja opalit će po džepu zbog markiranja iz Sabora Sjednica u Saboru - 2 Jandroković odbio izreći opomenu zbog vrijeđanja ministra: "Ovo je poruka svima vama, slobodno govorite što želite"

>>Evo zašto je malo Hrvata izašlo na izbore za Europski parlament

Pozivajući se na istraživanje Eurobarometra, Leko je zaključio kako između Unije i njezinih građana postoji ambivalentan odnos. 'Možemo zaključiti da Europska unija ima istodobno i pozitivan i negativan imidž, možda bolje rečeno neutralan, a što zapravo ukazuje na određenu distancu koja postoji između građana i Unije', rekao je predsjednik Sabora.

Zaključio je da takva situacija nameće potrebu uspostave izravne komunikacije s građanima kako bi se vratilo njihovo povjerenje u institucije te osigurala veća jasnoća procesa donošenja odluka u Europskoj uniji. Kao krajnji cilj Josip Leko je istaknuo aktivno sudjelovanje građana u političkom životu Unije, ocijenivši da u tome velika odgovornost leži na političarima, kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook