Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić i izaslanik Predsjednice Republike Ivan Zvonimir Čičak položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika na Dotršćini te u Gračanima.


"Zločini i strašne posljedice triju totalitarnih ideologija 20. stoljeća na cijelom europskom prostoru poziv su na odgovornost i sjećanje te dostojanstven i nepristran odnos prema žrtvama tih ideologija", rekao je Josip Leko u Gračanima, pred spomen-obilježjem u znak sjećanja na 134 žrtve komunističkog zločina u svibnju 1945.

Vezani članci Slika nije dostupna JEDNOGLASNA ODLUKA SABORA Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka Slika nije dostupna Vukšić osudio otkaze Paveliću i Dežuloviću: 'To je početak 'duhovne obnove''

Podsjetio je da je Europski parlament 2009. donio Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu koja, kako kaže, upozorava na savjest kako bismo iz prošlosti shvatili da Europu možemo graditi jedino na vrijednostima tolerancije, razumijevanja i uvažavanja.

Istaknuo je kako je važno da se o žrtvama govori bez ideologije i naknadnog suđenja te da se utvrde i dosljedno sagledaju povijesne činjenice, kako bi se onemogućila svaka buduća manipulacija žrtvama.

'Sloboda je najveće blago i nikome ne trebamo dokazivati koliko je 'Oluja' opravdana'

I Ivan Zvonimir Čičak je, u govoru pred spomenikom na Dotršćini, posvećenim svim žrtvama fašističkog terora s područja grada Zagreba, na mjestu gdje su ustaše između 1941. i 1945. pogubile više od 7.000 Zagrepčana, poručio kako se "ne smije dopustiti da nas ideologije ikada više dovedu do toga da se međusobno ubijamo".

"Režimi odgovorni za zločine su zločinački režimi, a njihovi lideri su zločinci i svi koji pokušavaju opravdati zločine postaju njihovi posthumni sudionici i sudionici u novim zločinima", ocijenio je Čičak.

Naglasio je kako za svim žrtvama valja žaliti, a "kloniti se onih koji ostrašćuju ideologije, jer nas vode u nove sunovrate". Leki i Matiću zahvalio je što su, "iako pravni sljednici Komunističke partije, prvi postavili spomenike s natpisom 'Žrtvama komunističkog terora'".

Ministar branitelja i predsjednik vladina Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Predrag Matić novinarima je, pak, rekao kako se Vlada ne namjerava baviti politikanstvom, što, kaže, pokazuje već nekoliko godina upornim obilježavanjem mjesta stradanja svih žrtava totalitarnih režima.

"Za nas je žrtva žrtva i tu nema nikakvih podjela. Danas je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i mi to obilježavamo. Prošlih godina smo bili na Jadovnu i Jazovki, a danas smo u Dotrščini i u Gračanima", kazao je Matić.

Vijence su na Dotršćini i u Gračanima položili i izaslanici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Hrvatskoga helsinškog odbora, četvrti Podsljeme te nekoliko veleposlanstava.

Karamarko: bez istine o svojoj povijesti ne može se graditi sretna budućnost

Bez istine o svojoj povijesti, nijedan narod ne može graditi sretnu budućnost, poručio je u nedjelju predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na svom facebook profilu, u povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Karamarko navodi kako je kultura sjećanja na žrtve dio identiteta svakog naroda.

"Zato je sjećanje na žrtve totalitarizama i otkrivanje istine o njihovom stradanju naša povijesna i civilizacijska obveza. Poglavito istine o žrtvama komunizma, koja se još uvijek skriva", zaključuje predsjednik HDZ-a.

Hrvatska se obilježavanjem Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook