Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani su podnijeli više od 800.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a legalizaciju možete pratiti online.


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je registar broja riješenih zahtjeva ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada.

Vezani članci Koronavirus u školama - 2 Samoizolacija teško pada učenicima i vrtićkoj djeci: Stručnjakinja otkriva kako im možete olakšati tih 14 dana unutar četiri zida Slika nije dostupna DNEVNIK.HR PRVI OBJAVLJUJE: Pogledajte kako je izgledala Hrvatska iz zraka prije 1968.

Ukupno je zaprimljeno 822.335 zahtjeva za legalizaciju, a do kraja listopada riješeno je 57.337 zahtjeva ili njih 6,97 posto. Ministrica Anka Mrak Taritaš podsjeća da su službenici odgovorni gradonačelnicima i županima te da država nema mogućnosti nagraditi ih ili kazniti.

>> Koliko je dosad riješeno zahtjeva za legalizaciju i gdje najviše zapinje?

Ministarstvo želi da svi gradski i županijski uredi koji se bave legalizacijom do kraja godine riješe najmanje 20 posto zaprimljenih predmeta, a onima koji ne dostignu taj udjel u pomoć će priskočiti Agencija za legalizaciju, čije je osnivanje predviđeno izmjenama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kaže ministrica Mrak Taritaš.

Ministarstvo od 1. prosinca pokreće web aplikaciju pomoću koje će se u gotovo realnom vremenu pratiti rješavanje zahtjeva i po potrebi reagirati angažmanom agencije.

Cilj je, ističe Mrak Taritaš, da do kraja 2015. godine bude riješeno 80 posto od 822.335 zahtjeva za legalizaciju, koliko je ukupno podneseno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook