Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom i tučom, sinoć je poharalo dijelove Hrvatskog zagorja, Slavonije i Baranje. Led je uništio gotovo trećinu ratarskih i voćarskih kultura u svega 15 minuta i osiromašio ionako tanke poljoprivredne lisnice.


Tone leda, veličine graška, istresle su se na polja, a mještani Donjeg Miholjca kažu da se led nakon samo pet minuta padanja mogao lopatom zgrtati. Dan poslije, oranice su pod vodom, voćke na zemlji, a seljaci u problemu. Traktori ne mogu na polje, a ljudska noga još manje. Šteta će se procijeniti nakon što crpke odrade svoje. Ratar Mato Kinjerovac tvrdi kako mu je 30 posto usjeva uništeno u ledenoj tuči.

Vezani članci zmije - 4 Mnogi se ljudi boje zmija, a u Slavoniji je ovih dana - prava najezda: ''Ovdje se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi cijeli dan" Slika nije dostupna 'Kako reći da nema kruha na stolu?'

Šteta se možda mogla ublažiti, no sustav obrane ne radi, odnosno protugradnih raketa nema, jer su se mještani mislili osigurati tek u srpnju ili kolovozu. Zadnju odštetu od elementarne nepogode ratari su dobili još 2003. godine od Vlade ivice Račana. Od tada do danas bilo je puno ovakvih nepogoda, no seljaci nisu dobili ni lipe odštete. Svaka oštećena stabljika,usjev ili voćka, seljacima je kuna manje zarade. Osiguranje proizvodnje, čini se, jedini je način borbe protiv nemilosrdnih oblaka.