Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska i domaća industrija na godinu gube stotine milijuna eura zbog falsificiranih proizvoda i povreda autorskih prava. Falsificira se sve -od lijekova do žestokih alkoholnih pića, a konzumacija takvih proizvoda može biti i smrtonosna.


Lažna roba je svuda - kava, cigarete, igračke, ali trenutno najopasaniji oblik krađe intelektualnog vlasništva je lažiranje lijekova. Proizvode se najviše u Kini. Jedna od najvećih svjetskih farmaceutskih tvrtki poručuje da se najčešće kopira njihova Viagra te da su jeftini lažnjaci jako opasni.

Vezani članci Nova državna odvjetnica položila prisegu Glavna državna odvjetnica napokon pred medijima: "Hrabro smo zagrizli u borbu s korupcijom, a sad nas umjesto pohvala kritiziraju" Privođenje Dragana Kovačevića Klub kao riznica: Kovačević iz Slovenske 9 odvezao 12 milijuna kuna, DORH traži očitovanje o tužiteljici čiji je suprug sakrio novac

'Trenutno smo u Hrvatskoj primijetili online ljekarne koje nude sumnjivu Viagru. To može biti vrlo opasno i uzrokovati ozbiljne probleme za sigurnost pacijenata', kazao je Yasar Yaman.

U Hrvatskoj policijski USKOK upozorava na slučajeve lažiranja žestokih alkoholnih pića. No domaći preprodavači ipak su fokusirani na druge lažne proizvode. 'Prema našim dosadašnjim podatcima to su uglavnom odjeća, obuća modni dodatci kao što su sunčane naočale, torbe i slično', kazala je Kristina Posavec iz USKOK-a.

>>
Pogledajte čitav niz nevjerojatnih kineskih lažnjaka!

Interpol ulaže velike napore u borbu protiv krađe svih oblika intelektulnog vlasništva. Bilo da se radi o lažnim proizvodima ili neovlaštenom skidanju glazbe i filmova. 'Tražimo od zemalja da poduzimaju akcije da povećaju broj intervencija i da razmjenjuju informacije sa Interpolom', kazao je Simone Di Meo iz Interpola.

Predstavnici domaće glazbene industrije i distributeri filmova upozorili su da njihove grane trpe veliku štetu zbog ilegalnog skidanja njihovog sadržaja sa interneta. Od institucija su zatražili jaču zaštitu svojih autorskih prava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook