Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči donošenja Zakona o financiranju političkih kampanja Transparency International organizirao je okrugli stol o problematici financiranja stranaka.


I nedavni skandali još su jednom pokazali da to područje nije dovoljno regulirano, a na okrugli stol nije došao nitko iz HDZ-a. Profesori s Fakulteta političkih znanosti poručuju da je potrebno u potpunosti ukinuti anonimne donacije, javno objaviti sve financijske podatke vezane za kampanje, ali i uvesti Agenciju koja će sve to nadzirati.

Vezani članci Crobarometar za travanj HDZ i dalje najjača hrvatska stranka, ali Vladu i predsjednika države jedan bi podatak mogao zabrinuti Slika nije dostupna 'Država uskraćuje pravo na pristup informacijama'

Novi zakon predlaže strože uvjete i veće sankcije, no iz Državnog izbornog povjerenstva već sada kažu da neće moći brzo provjeravati financijske podatke jer nisu ekipirani. 'Ključno što trebamo napraviti u Hrvatskoj jest da se pokuša ići u jednom pravcu stvaranja Regulatorne agencije za političke financije', kaže Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti.

Urediti područje financiranja političkih stranaka

'Ova poplava skandala koja se u Hrvatskoj pojavila definitivno pokazuje, da imamo dovoljno vremena i dovoljno loših primjera da shvatimo zbog čega sve treba što je moguće preciznije, i što je moguće bolje urediti područje financiranja političkih stranaka', smatra Antun Zorislav Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska.

'Što ćemo mi napraviti da se nama opet ne dogodi situacija iz 2007., a onda dvije do tri godine nakon toga imamo ostavke, imamo pjevače koji dijele sa premijerima pola-pola novca, kao i sa svojim menadžerima, sve te gnjusobe možete pročitati, ja se sramim kao građanin ove zemlje', zaključio je Dražen Lalić, profesor s Fakulteta političkih znanosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju