Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitno pitanje

Lagumdžija: Pitanje Neuma i Ploča bit će riješeno do 1. srpnja 2013.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je u Sarajevu kako je uvjeren da će otvorena pitanja koja njegova zemlja ima s Hrvatskom, a vezana su za njeno stupanje u punopravno članstvo u Europskoj uniji biti riješena do kraja lipnja naredne godine.

U izjavi lokalnim medijima Lagumdžija je kazao kako je za to postoji zajednički interes jer je Hrvatskoj važno riješiti pitanje nesmetanog prolaza kroz Neum, a BiH definirati status luke Ploče kako bi preko nje mogla nastaviti nesmetani izvoz u treće zemlje.

>> BH premijer pitanja Ploča i Neuma želi rješavati u paketu

'S ministricom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić suglasio sam se o načelu da ono što važi za Hrvatsku kroz Neum, identično važi i za BiH pri uvozu ili izvozu robe kroz luku Ploče', izjavio je Lagumdžija kako ga citira agencija FENA. Lagudžija je dodao kako na putu konačnom dogovoru stoje stanovite 'birokratske zapreke u Bruxellesu', no dodao je kako europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele nastoji pomoći da se one otklone, iako neki drugi povjerenici 'imaju drugačije prioritete'.

Lagumdžija je dodao kako je važno da BiH i sama provede potrebne tehničke prilagodbe poput osposobljavanja za nadzor kvalitete proizvoda koje planira izvoziti u EU, a najavio je kako bi BiH na tome mogla raditi zajedno sa Srbijom jer će i ta zemlja biti suočena sa sličnim izazovima kod izvoza na europsko tržište.

Već narednog tjedna Lagumdžija će o tome razgovarati sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem, koji stiže u prvi službeni posjet Sarajevu otkako je imenovan na tu dužnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene