Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lada Tedeschi Fiorio ususret LEAP Summitu

Jedna od najbogatijih Hrvatica o karijeri, odnosu s bratom Emilom, majčinstvu i onome što bi voljela da je znala kao studentica

Ususret internacionalnoj konferenciji LEAP Summit, Lada Tedeschi Fiorio za Dnevnik.hr otvoreno govori o poslovnim uspjesima i neuspjesima, majčinskoj ulozi, i ljubavi prema trčanju.

Jedna je od najbogatijih Hrvatica i sestra, javnosti poznatijeg Emila Tedeschija, većinskog vlasnika Atlantic Grupe. Lada Tedeschi Fiorio, potpredsjednica Nadzornog odbora iste tvrtke, jedna je od 60 govornika na internacionalnoj konferenciji LEAP Summit koja će od 11.-13. svibnja u Zagrebu okupiti mlade poduzetnike, pokretače promjena, profesionalce i studente.

Na konferenciji će podijeliti, kako nam je otkrila, priče iz osobnog života i one poruke za koje bi voljela da je čula dok je bila studentica.

'"U poslovnom svijetu učiš svaki dan, a s vremenom naučiš da je normalno pogriješiti".'

"Otkrit ću što je sve posao, kako upotpuniti posao s privatnim životom, kako to nisu dvije odvojene stvari. Otkrit ću kako je posao jedna duga trka koja traje cijeli život, ima uspone ima padove i kako jedan dan dođe uspjeh, kako jedan dan dođe neuspjeh, ali kako se treba znati nositi sa svim tim – kako poslovnim uspjesima i neuspjesima tako i privatnim i osobnim. Pokušat ću podijeliti priču da bude iskrena, da bude topla, da bude motivirajuća“, kaže Lada Tedeschi Fiorio.

U jednoj od najvećih hrvatskih kompanija, Atlanticu, Lada Tedeschi Fiorio već 20 godina surađuje sa svojim bratom i vlasnikom kompanije Emilom Tedeschijem. Kaže kako, bez obzira na razlike, između njih postoji bratsko-sestrinsko povjerenje, a u suradnji s njim uživa. U njemu vidi uzor zbog njegove energije, vizije i kreativnosti, a pravi su tim jer on u njoj, kako nam otkriva Lada, vidi iskrenu kritiku, analitiku, točnost i preciznost.

Savjet ženama koje se žele boriti protiv razlike u plaćama žena i muškaraca

Žene su u Hrvatskoj u prosjeku 10% manje plaćene za iste poslove koje rade njihovi muški kolege i sve ih je manje što se ide više prema hijerarhijskom vrhu. Lada otkriva što žene moraju činiti kako bi se takva razlika smanjila.

"Mislim da se žene moraju dokazivati i ne smiju to pustiti i prihvatiti kao situaciju. Žena mora raditi na svom obrazovanju, na svojoj karijeri i mora se nametnuti. Onda će ju kolege, ja vjerujem, i poslovna zajednica prepoznati. Ako to nije tako u kompaniji u kojoj radi i ako ona zbilja smatra da je vrijedna onda će ju netko drugi prepoznati i ja vjerujem da ima kompanija u Hrvatskoj, naravno i šire, koje prepoznaju znanje, a ne djele to po spolu", kaže Lada.

U izazovnoj situaciji koju donosi usklađivanje karijere i majčinstva i sama se našla. Majka je 14-godišnjim blizancima, dječaku i djevojčici koji upravo završavaju osnovnu školu.

Pokušavam biti svojoj djeci uzor i biti onakva kakva bih htjela da oni jednom budu. Svojim radom njima pokazujem što jednog dana od njih očekujem. A opet, isto tako, s druge strane da budu topli i da stvaraju odnos kakav ja imam sa svojim bratom. Još uvijek su mali da bi govorili o nekim svojim karijerama, ali evo nalazimo se sada u tome da moraju izabrati srednju školu i to je neka prva vrsta odabira. Smatram da odluka mora biti njihova, a da ih ja moram naučiti izabrati, prikupiti informacije, jer mislim da je informacija glavni temelje odluke. Što će oni izabrati i koji će biti njihov put, to je na njima".

Na pitanje u čemu najviše uživa, a da to ne iziskuje novac, Lada odgovara kako se smatra najbogatijom osobom na svijetu kada uđe u park i svako jutro započne trening sa svojim psom kojeg je nazvala "Moja".

"Taj osjećaj da imam snagu, volju i motivaciju da svako jutro trčim i da imam svog psa koji trči uz mene i prijatelje i da imam tu ljepotu u kojoj mogu uživati u četiri godišnja doba i da jednostavno Zagreb nudi takvo bogatstvo zelenila i parkova i mogućnosti da imamo čist zrak, da možemo vani trčati i da smo privilegirani da živimo u ovom djelu svijeta - to me čini jako jako bogatom".

'"Trudim se i svojim primjerom pokazati da bogatstvo dolazi iz malih stvari".'

Lada se trčanjem počela baviti u 40- toj godini i nije joj žao što je ta odluka došla baš u to vrijeme. Smatra kako za trčanje čovjek treba imati zrelost koja će mu omogućiti da nađe motivaciju i svaki dan krene u nešto što iziskuje veliki fizički napor. Istrčala je 30 polumaratona, a kao najdraži izdvaja Zagrebački polumaraton jer tu ima najvijače koju ju bodre. Ove godine u travnju s kolegicama je istrčala Bečki maraton – štafetu. U konkurenciji od 300 timova, osvojile su brončanu medalju.

"Svaki dan svaki trening je neko posebno uzbuđenje i neki poseban doživljaj gdje čovjek probija svoje granice i jako puno uči o sebi. Ono što mislim da ću uspjeti podijeliti na LEAP Summitu je činjenica da sam kroz trčanje upoznala sebe, ali i da se može povući paralela između trčanja i posla jer svaki posao je u stvari jedna velika trka gdje ima svojih uspona i ima svojih padova. Ima trenutaka kad dovodiš u pitanje sve. Ima trenutaka kada se osjećaš bolje od drugih, onda se u stvari prepadneš konkurencije. Onda opet padneš u to nekakvu totalnu rupu gdje misliš da nema izlaza i onda na kraju kad dođeš do cilja, onda osjećaš da je to to i da ti da snagu opet za neki novi pothvat, za neki novi poslovni problem, za neku novu poslovnu ideju. Tako je isto i u trčanju", zaključuje Lada.

LEAP Summit je internacionalna konferencija koja okuplja stotine sudionika - mlade poduzetnike, pokretatelje promjena, profesionalce i studente. Konferencija se održava od 11. - 13. svibnja u Zagrebu, a obrađuje širok spektar multidisciplinarnih tema vezanih uz poduzetništvo, IT, nove tehnologije i digitalni marketing. Na konferenciji govore mnogi ugledni internacionalni i hrvatski govornici, a sudionici dolaze iz čak 33 zemlje svijeta. LEAP Summit organizira neprofitna udruga Hrvatski ured za kreativnost i inovacije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene