Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Franjo Lacko u pisanoj izjavi u povodu prijepora vezanih uz objavu Registra branitelja istaknuo je kako važeći propisi ne omogućuju objavu u bilo kojem obliku Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


"S obzirom da se radi o osobnim podacima čija objava nije utvrđena zakonom niti postoji privola, nije moguća objava bilo kojih osobnih podataka (ime, prezime, datum rođenja, mjesto stanovanja...) čak i bez navođenja matičnog broja građana", stoji u izjavi ravnatelja Agencije u povodu, kako se navodi, "raznih interpretacija o (ne)objavljivanju jedinstvenog registra hrvatskih branitelja".

Vezani članci Slika nije dostupna 'Pozornost nacije se skreće s BMW-a' Slika nije dostupna Dvije udruge za istragu objave djelomična registra branitelja

U izjavi se još napominje da bi postupanje suprotno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podatka i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti osobnih podatka i drugim propisima podlijegalo "kaznenim odredbama iz članka 36. Zakona, a osobi koja bi smatrala da joj je time nanesena šteta omogućavalo bi pred sudom opće nadležnosti podnošenje zahtjeva za naknadu štete"