Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Laburisti traže izmjene Općeg poreznog zakona. Traže da podaci o otpisu dugovanja prema državi u postupcima predstečajne nagodbe budu objavljeni.


Hrvatski laburisti u saborsku su proceduru u četvrtak uputili prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi omogućio objavu podataka o otpisu dugovanja prema državi u postupcima predstečajne nagodbe.

Vezani članci Koalicija Demokrata i Hrvatskih laburista predstavila izborni program - 7 Koalicija stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti predstavila program "10 izazova i 10 rješenja" Online tržnica OPG-ovi s tržnica preselili na Internet: „Cijena je ostala ista, sve je onako kako i svake godine“

Laburisti predlažu da se u slučaju predstečajnih nagodbi poreznike oslobodi obveze čuvanja porezne tajne, po uzoru na zakonske izmjene iz srpnja 2012., kada je omogućena objava popisa poreznih dužnika.

U obrazloženju prijedloga podsjećaju da je u predstečajnim nagodbama prijavljeno više od 54 milijarde kuna obveza, od čega je više od 90 posto obveza većih od 10 milijuna kuna.

Laburisti u Sabor šalju zakon o 'zviždačima'

Do sada je sklopljeno 745 predstečajnih nagodbi, na koje otpada gotovo 30 posto ukupno prijavljenih obveza, odnosno više od 15 milijardi kuna, navode laburisti.

Upozoravaju da javnost posljednjih mjeseci uznemiruju informacije o iznosu i uvjetima otpisa poreznog duga pojedinim dužnicima, te 'sve glasnija upozorenja malih i srednjih poduzetnika o nejednakom postupanju prema njihovim zahtjevima za otvaranje predstečajne nagodbe u odnosu na 'velike igrače''.

Kosor ljuta na Laburiste: 'Samo muške gaće na štapu? Diskriminacija!'

'Upravo zbog interesa javnosti i činjenice da država u predstečajnim nagodbama otpisuje naš zajednički novac, smatramo da građani imaju pravo znati kojem je dužniku otpisan dug i u kojem iznosu, što će rezultirati i većom odgovornošću nadležnih tijela pri vođenju predstečajnih nagodbi', ističu laburisti.

Smatraju da bi skidanje obveze čuvanja porezne tajne za predstečajne nagodbe vratilo povjerenje građana u taj institut, a predvidjeli su i povratno djelovanje zakonskih izmjena, što bi značilo da bi se nove odredbe primjenjivale i na već provedene nagodbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook