Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUZS

'Kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice poplave'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik Civilne zaštite Republike Hrvatske i pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Stjepan Huzjak izjavio je da se voda koja je poplavila pojedine dijelove Hrvatske ni na koji način nije mogla zaustaviti, ali da može jamčiti da su kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice.

Zapovjednik Civilne zaštite Republike Hrvatske i pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Stjepan Huzjak izjavio je da se voda koja je poplavila pojedine dijelove Hrvatske ni na koji način nije mogla zaustaviti, ali da može jamčiti da su kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Marko Balen(Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sava u Jasenovcu rekordnih 909 cm Teška noć u Kosinjskoj dolini: Razina vode i dalje raste, a gusti snijeg stvorio probleme na "putevima spasa"

Istaknuo je, na konferenciji za novinare, da je u svim sljevovima vodostaj u opadanju i radi se na sanaciji prostora, a posebice na području Dubrovačko-neretvanske županije. Na području Perušića, voda stagnira i stanovništo - 1.200 ljudi, oko 1.800 kućanstava - redovito dobiva hranu, vodu za piće, zdravstveno-medicinsku skrb.

Neki ljudi su iz kuća djelomično evakuirani, odnosno preseljeni kod susjeda, a organiziran je i redoviti prijevoz čamcima. Osigurani su i izvori električne energije - agregata za napajanje električnom energijom za Ličko-senjsku i Dubrovačko-neretvansku županiju te pumpe za vodu.

Od samog početka u pripravnosti su četiri državne interventne postrojbe (Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar) sa ukupno 70 interventnih vatrogasaca sa pumpama za vodu i spasilačkom opremom, rekao je Huzjak.

Izvijestio je da se na poplavljenom području Like još ne poduzimaju mjere sanacije, jer se voda još nije potpuno povukla. Predviđa se da bi u idućih sedam do osam dana moglo doći do povlačenja vode, a nakon toga bi intenzivno krenuo proces sanacije, rekao je.

U Metkoviću, Pločama i Kominu voda se gotovo povukla te je od ukupno poplavljenog još 10 posto područja pod vodom i u tijeku je sanacija.

Huzjak je rekao da se područje Perušića plavi dva puta godišnje zbog hidrocentrale Kosinj, ali puno manjeg intenziteta, te da su najviše pogođeni novoizgrađeni objekti bliži rijeci. Dodao je da se razmišlja o većem preventivnom ulaganju koje će dugoročno spriječiti ponavljanje poplava. Naglasio je da DUZS puno pozornosti poklanja i urbanističkim mjerama, te dodao da se na desnoj obali Neretve u posljednje vrijeme izgradilo puno objekata koji tamo ne bi trebali biti. Upozorio je da postoje neriješeni problemi izgradnje nasipa u području Metkovića, a na ličkom području radi se o nedovršenim projektima vezanim uz akumulacijsku branu hidroelektrane. Najavio je da bi se u proljeće moglo krenuti u projekt izgradnje nasipa u području Metkovića.

Huzjak je rekao da sada sagledavaju činjenicu da su poplave izgledne učestalo s obzirom na tendenciju klimatskih promjena. Napomenuo je da je u posljednjih tri godine došlo do odstupanja od svih stogodišnjih statistika.

Ustvrdio je da je sustav razvoja civilne zaštite dobro koncipiran te naveo da su uputili zahtjev Vladi za dodatnim novčanim sredstvima radi nabavljanja dodatne opreme. Radi se i plan sustava zaštite i spašavanja RH u koji je ugrađen i Državni plan obrana od poplava Hrvatskih voda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene