Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Svjedočenje za Maestro

Maestro: Kuzmanić se nije mogao sjetiti detalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krunski USKOK-ov svjedok u aferi Maestro, Joško Kuzmanić danas se nije mogao sjetiti detalja o kojima je do sada otvoreno govorio na suđenju.

Kuzmanić, ruski lobist za projekt Ciglane Nin-izgradnje luksuznih apartmana, tvrdi da je pristao na sve što je USKOK od njega tražio. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki Maestro' Matanović osuđen na 11, Peša na dvije godine! Slika nije dostupna Bit će ispitan Polančec Državni tajnik MUP-a Buconjić ipak neće svjedočiti u 'velikom maestru'

>> Kuzmanić je agent provokator

>> 'Matanović tražio milijun i pol eura mita'

Pošto je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu posvjedočio da je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju prvooptuženi Josip Matanović tražio milijun i pol eura kako bi ruskim investitorima pogodovao u izgradnji luksuznih apartmana na zemljištu negdašnje ciglane u Ninu, Kuzmanić je danas izjavio da je drugooptuženi bivši potpredsjednik Fonda Robert Peša trebao primiti 200 tisuća eura mita kako bi utjecao na ninskog gradonačelnika da ubrza izgradnju komunalne infrastrukture za apartmane.

Ustvrdivši kako o tome ne postoji dokaz, Pešina braniteljica Višnja Drenški-Lasan zatražila je puštanje iz pritvora svojeg branjenika u kojemu je gotovo 18 mjeseci. Taj zahtjev potkrijepila je i sudskom odlukom kojom je odmrznuta Pešina imovina.

Ukidanje pritvora zatim su zatražili i branitelji Matanovića i trećeoptuženog Igora Petlevskog, bivšeg voditelja Službe prodaje nekretnina Fonda, no to je odbilo Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivane Kršul.

Matanovićev branitelj Branko Šerić ustvrdio je da je Kuzmanić nepouzdanik, blefer, ekshibicionist, vlasnik i predstavnik fantomske tvrtke koji lažnim iskazima potiče na kaznena djela. Ocijenio je kako je slučaj 'Maestro' kazališna predstava u USKOK-ovoj režiji.

Suprotno tomu, zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić ustvrdila je da je Kuzmanićevo svjedočenje istinito te da će to dokazati i audio i video dokumentacija koja će biti predočena tijekom suđenja.

Branitelj Petlevskog odvjetnik Krešimir Krsnik optužio je Kuzmanića da je, navodeći u jednom dopisu njihova imena, manipulirao i zlorabio ugled Mirjane Sanader, premijerove supruge, i njegova prijatelja Jerka Rošina.

Krsnik zaključuje da je cilj svega bila kompromitacija dijela vodstva HDZ-a. 'Kad to nije uspjelo, onda je uslijedila akcija 'Maestro', kazao je Krsnik. Smatra da bi u vladajućoj stranci trebali biti zabrinuti što ih je 'netko htio iskompromitirati' te da bi, stoga, na suđenje trebali poslati promatrača ili to staviti na dnevni red neke od svojih sjednica.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. prosinca kad se očekuje svjedočenje i drugog USKOK-ova pouzdanika ruskog poduzetnika Mihaila Mošnogorskog. On i Kuzmanić su u dosluhu s USKOK-om optuženicima nudili mito za razne nezakonite pogodnosti i smatraju se ključnim svjedocima za optužbu u postupku protiv osmero optuženika koji na zagrebačkom Županijskom sudu nazivaju 'Velikim maestrom'. Naime, u lanjskoj antikorupcijskoj akciji uhićeni su i bivši potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac te poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić, no njima se sudi u odvojenu postupku nazvanu 'Mali maestro'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene