Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ginekolog Asim Kurjak neće kazneno odgovarati za zataškavanje pogreške liječnika u slučaju smrti rodilje Dragice Ivankić i njene bebe u siječnju 2002. jer je danas nastupila zastara u tom predmetu.


Kurjak je u prosincu na zagrebačkom Općinskom sudu osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog zataškavanja pogreške trojice liječnika iz Opće bolnice Sveti Duh, gdje je u vrijeme smrti rodilje i njene bebe bio predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo. 

Vezani članci Klinika za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu Preminula rodilja nije bila cijepljena. Na ECMO uređaju je još jedna, ni ona nije cijepljena Koronavirus u Srbiji Rodilja preminula od korone: "Pet godina nismo mogli dobiti dijete. Rodila je sina i vidjela ga samo na slici"

No, zbog zastare ta osuđujuća presuda nema nikakvog utjecaja na Kurjaka i njegovu kaznenu odgovornost.

Već nakon objave presude nagađalo se da viši sud neće stići odlučiti o žalbi jer 23. siječnja, šest godina od počinjenja kaznenog djela za koje ga se teretilo, nastupa apsolutna zastara.

Kurjak i njegov branitelj Silvije Degen tek su nedavno primili
presudu, nakon čega su, Kurjak prošlog tjedna, a Degen početkom ovoga, podnijeli žalbe zagrebačkom Županijskom sudu.

Glasnogovornik tog suda Krešimir Devčić kazao je Hini kako po primitku žalbi drugostupanjsko vijeće tog suda mora održati sjednicu i formalno utvrditi da je nastupila apsolutna zastara, nakon čega će preinačiti prvostupanjsku presudu i odbiti optužbu protiv Kurjaka, odnosno donijeti svojevrsnu oslobađajuću presudu.

Degen je, pak, izjavio kako obrani ničim nije utjecala na zastaru te da "ona nije u interesu obrane jer je Kurjak nevin". Degen podsjeća da je i državno odvjetništvo odustalo od progona jer nije imalo elemenata za optužbu.

Nakon odustanka državnog odvjetništva progon protiv Kurjaka preuzeo je njen suprug Robert Ivankić koji je, uz to, od bolnice Sveti Duh zatražio više od 1,3 milijuna kuna naknade štete za duševne boli.

Osim tog slučaja Kurjak je na zagrebačkom Općinskom sudu suočen i s optužbom za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica. 

Optužba je u tom slučaju podnesena i protiv njegove supruge Biserke Funduk Kurjak te još dvoje liječnika. Taj postupak i dalje traje, a zbog zaštite pacijentica, žrtava navodnog nezakonitog presađivanja jajnih stanica zatvoren je za javnost.

Na profesionalnom planu Kurjak je, pak, osumnjičen za plagiranje znanstvenih tekstova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju