Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kompas meduza

VIDEO: Kupači, oprezno u Istri!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meduze prijete kupačima u Istri, posebice nova, opasna kompas meduza koja izaziva jake opekline. Pitali smo liječnike kako se zaštititi.

Sezona kupanja je počela, no ne bezbrižno. 'Odjednom je samo naletjela jedna ogromna, pa druga. Uglavnom, bilo ih je jako puno. Prvi put smo to vidjeli tako da smo se šokirali', kazala je kupačica Anja.

Pročitajte i ovo Ilustracija UŽIVAJTE UZ OPREZ Opasna meduza pojavila se u Jadranu: Znate li što treba učiniti ako vas opeče? Slika nije dostupna reagirala Turistička zajednica Hoće li ovo ugroziti sezonu? Češki mediji pozvali građane da ne planiraju odmor u Istri

Malo manje šokantan susret s meduzama imao je i Bojan. 'Plivam, pa ih ne primjećujem, ali nije problem. Nakon pola sata me prođe pa uopće nemam potrebu za nikakvim saniranjem'.

No, ove godine u Jadranu se pojavila i rijetka vrsta - kompas meduza. Viđa se jednom u pet godina i vrlo je opasna. 'Ona ima puno tih stanica koje žare po cijelom tijelu i još do dva metra dođu te lovke. A kad uhvati, to zna biti opasna opeklina', kazao je Danilo Degobbis, iz Centra za istraživanje mora pri Institutu Ruđer Bošković. 

'Opečena koža je puno veće dubine opečene površine. Jače žari i jače boli, naročito kod djece', kazala je liječnica opće prakse Gordana Antić Šego.

Njezin proteinski otrov može izazvati i alergijsku reakciju, a kod osjetljivijih ljudi čak i anafilaktički šok. Susret s ovom meduzom najbolje je izbjeći, no ako se dogodi reakcija na ubod se može i ublažiti. 'To mjesto treba ohladiti i namazati nekom aloa verom ili nekim gelom koji spriječava da dođe do opeklinskih promjena, odnosno do ožiljka', savjetuje liječnica.

No, preventiva je ipak najbolji lijek. Prije kupanja dobro je pregledati područje oko sebe i ne udaljavati se previše od obale. Anja će poslušati upravo taj savjet. 'Ako bude i dalje nastavila ta najezda meduza mislim da neću biti baš toliko hrabra, morat ću biti u plićaku'.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene