Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bankari se sastali s Lalovcem

KUNA DODATNO OSLABILA: Franak porastao iznad razine od 7,5 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banke će nastaviti raditi na usuglašavanju konkretnih rješenja unutar svojih poslovnih mogućnosti, a koja bi dugoročno pomogla dužnicima u rješavanju problema vezanih uz otplatu kredita u švicarskim francima.

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je nakon sastanka predstavnika poslovnih banaka s ministrom financija Borisom Lalovcem da će banke raditi na usuglašavanju konkretnih rješenja unutar svojih poslovnih mogućnosti.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

Iz HUB-a podsjećaju da je neočekivana odluka Švicarske narodne banke (SNB) o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, zatekla međunarodna financijska tržišta, što je rezultiralo značajnim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro.

Lalovac se sastao s bankarima: Spremni su ponuditi rješenja, evo kakva

Tečaj švicarskog franka u odnosu na euro (i sve valute) formira se ovisno o kretanjima na globalnom tržištu, a njegov tečaj na domaćem tržištu posljedica je tih globalnih kretanja pa će se i aprecijacija odraziti na tečaj švicarskog franka u Hrvatskoj, navode iz HUB-a.

Dodaju da je, s obzirom na to da odluka SNB-a predstavlja iznenađenje za financijska tržišta, teško davati bilo kakve, pa makar i kratkoročne procjene kretanja švicarskog franka.

"Međutim, potrebno je naglasiti da ovaj jučerašnji skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika, jer se prilikom otplate kredita anuiteti u pravilu obračunavaju krajem mjeseca, a uplaćuju početkom, obično do 15.og u mjesecu. Neki klijenti imaju ugovorene i druge dane obračuna i načina otplate anuiteta, preko trajnih naloga ili uplatnicama/ebankingom, a činjenica je da se, ako je taj dan na primjer danas, na takve otplate morao primijeniti i današnji tečaj. Dakle, jučerašnji skok švicarskog franka, ako ostane takav, rezultirat će povećanim ratama samo za manji broj dužnika koji imaju današnji ili u sljedećim danima unaprijed definirani datum plaćanja", zaključuju iz Hrvatske udruge banaka.

Inače, na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u petak, u odnosu na tečajnicu od četvrtka, kuna je dodatno oslabila prema švicarskom franku, za 1,89 posto, a srednji je tečaj franka porastao iznad razine od 7,5 kuna.

Srednji tečaj franka na tečajnoj listi HNB-a od petka, koja se primjenjuje od subote, iznosi 7,538362 kune.

Nakon što je švicarska narodna banka u četvrtak odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, tečaj franka je na jučerašnjoj tečajnici HNB-a skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune.

U odnosu na tečajnicu središnje banke s kraja prošlog tjedna, franak je prema kuni do kraja ovog tjedna ojačao za čak 18,03 posto. (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene