U Kumrovcu se danas održao skup "Dan mladosti-radosti". Skup je počeo intoniranjem himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino" nakon čega je uslijedila "Internacionala".

Galerija Proslava Dana mladosti u Kumrovcu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 4 Proslava Dana mladosti u Kumrovcu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 5 Proslava Dana mladosti u Kumrovcu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 6 +5 Proslava Dana mladosti u Kumrovcu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) - 8

Više od 10 tisuća poklonika lika i djela Josipa Broza Tita, ali i onih koji su lijepo vrijeme iskoristili za izlet, stigli su u subotu u Kumrovec na obilježavanje "Dana mladosti - radosti", a uz uobičajene kape, marame, uniforme te majice s likom Josipa Broza, ove je godine bilo neusporedivo manje zastava s obilježjima nekadašnje države.

Dok je predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito, Jovan Vejnović, kazao javno za govornicom da ima informacije kako je nekoliko autobusa zastalo na slovensko-hrvatskoj granici upravo zbog toga jer su neki od onih koji su namjeravali doći u Kumrovec imali spomenuta obilježja, predsjednika SABA RH Franjo Habulin u izjavi medijima prije početka službenog programa rekao je kako nema informacija o oduzimanju zastava ili drugih predmeta.

Vejnović: "Policija trenira strogoću"

"Ja nisam primijetio da je netko nekom nešto uzimao, ali je bilo sugestija da se ne ističu zastave", kratko je odgovorio Habulin. Na dodatno pitanje poštuje li preporuku da se na skup ne dolazi s obilježjima bivše države, rekao je "koliko-toliko".

Puno oštriji bio je Vejnović koji je mišljenja da policija trenira strogoću u Kumrovcu i da ih je ove godine više nego proteklih.

"Idemo u lošem smjeru, 'thompsonizacije' Hrvatske, a to je bilo vidljivo na jednom velikom predizbornom okupljanju u Zagrebu", kazao je Vejnović te dodao da bi on osobno volio da se iz Kumrovca pošalje poruka da se na "Danu radosti -mladosti" okupljaju ljudi dobre volje.

Po njegovim riječima, okupljeni u Kumrovcu su zabrinuti razvojem situacije na cijelom prostoru bivše Jugoslavije nastajanjem, kako je rekao, nacionalnih tenzija i stvaranjem nacionalnih tonova umjesto prostora komunikacije, razgovora, dogovora i suradnje.

Kazao je kako su osim problema u organizaciji, jer ih je premalo i sve rade na volonterskoj osnovi, imali i drugi problema, a to je "poziv na red od policije".

"Ove godine, prvi put u 15, 16 godina održavanja ovog skupa, bili smo pozvani na red od strane policije. Po kojoj osnovi? Nisu mi odgovorili. Zašto smo tamo? Zato što vrijeđamo osjećaje hrvatskog naroda i zato što vrijeđamo osjećaje boraca Domovinskog rata. Pitao sam što je to? Imate li dokaze za to? Umjesto da se bavite redom vi se bavite političkim kvalifikacijama, odnosno diskvalifikacijama i vršite pritisak na ljude koji su miroljubivi i dobrohotni", izjavio je Vejnović.

Načelnik Općine Robert Šplajt drži da je policija napravila grešku što je sastanak, vezan uz manifestaciju, napravila u Policijskoj upravi umjesto u Kumrovcu kako je do sada bio običaj.

"Tenzije su se dignule po meni bespotrebno. Greška je jedino bila što je to policija napravila u svojoj Policijskoj upravi. Inače smo sve te sastanke radili u Općini Kumrovec i nikad nije bilo problema. Svake godine traže da neke zastave budu uklonjene isto tako i jugoslavenske uniforme i nikada nije bilo problema", mišljenja je načelnik koji je istaknuo da su svi oni koji se žele dobro provesti, vidjeti etno muzej, rodnu kuću Josipa Broza Tita, dobrodošli u Kumrovec.

Ocijenio je da se u Kumrovcu događa nešto pozitivno i da to mjesto ima opet šansu da živi i dostigne ono što je imalo 80-tih godina prošlog stoljeća.

Predsjednik SABA RH Habulin je rekao kako je današnji skup okrenut mladosti, onima koji imaju mladenačku i stvaralačku energiju, a koji su potrebni ovoj zemlji.

"Nažalost, nije takva situacija. Moja poruka je da je potrebno stvoriti dugoročno stabilne uvjete privređivanja, fiskalnu politiku, monetarno-kreditnu politiku, podrediti svemu tome da niču novi pogoni i radna mjesta kako bi djeca imala gdje raditi", zaključio je Habulin.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek mišljenja je da sa skupa u Kumrovcu treba otići jedna poruka da je Republika Hrvatska nastala na tekovinama antifašizma, da je antifašizam neosporna činjenica u Ustavu RH.

"Antifašizam je vjerovanje i zalaganje u jedno otvoreno društvo koje ne mrzi, u kojem živi tolerancija i u kojem živi demokracija" - izjavila je Petek i dodala da je Josip Broz, svrstavanjem partizanskog oslobodilačkog pokreta na stranu antifašizma 1941.. nedvosmisleno utkao temelje antifašizma u sve današnje tekovine koje imamo.

Mesić: "Da nije bilo NOB-a, Hrvatska bi opet doživjela Kraljevinu Jugoslaviju"

Na skup je stigao i bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić.

Mesić je rekao da je očekivao u Kumrovcu "puno zastava pod kojima su izvojevane najveće pobjede u povijesti našeg naroda, pod kojima se ginulo ali i trijumfiralo".

"Ima onih koji misle da se povijest može vratiti, promijeniti. To nikome dosada nije uspjelo, ne može ni sada. Ovdje smo se sastali prije svega radi čovjeka koji je organizirao NOB i doveo Jugoslaviju i sve njene republike i pokrajine za pobjednički stol. Oni revizionisti koji sanjaju nešto drugo, oni ništa ne znaju" - kazao je na kraju programa Mesić. Zapitao se da nije bilo NOB-a, bi li Hrvatske uopće bilo i bi li branitelji imali uopće što braniti. Zaključio je da nije bilo NOB-a da bi Hrvatska opet doživjela Kraljevinu Jugoslaviju odnosno unitarnu države te nova razaranja.

"Mi smo dočekali pobjedu za pobjedničkim stolom i to bi morali ovi revizionisti shvatiti" - završio je Mesić uz ocjenu da je Jugoslavija bila autoritarna ali ne i totalitarna država. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju