Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši djelatnik Hypo banke za austrijsku televiziju je iznio niz teških optužbi.


Bivši zaposlenik Financijskog odjela Hypo banke sinoć je u razgovoru za emisiju ZIB2 austrijske televizije ORF teško optužio bivše predsjednike uprave banke Wolfga Kulterera i Güntera Striedingera. Djelatnik koji je želio ostati anoniman govorio je o 'diskretnim transakcijama' s kovčezima novca, intervencijama kod bivšeg ministra financija Karl-Hainz Grassera te o prijetnjama kojima je bio izložen kada je najavio odlazak iz banke.

>> 'Suradnja se temeljila na procjenama da je utjecajan general'

Anonimni djelatnik je kazao da je Kulterer njegovao kontakt s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom dok je njegov zamjenik Striedinger brinuo o generalu Vladimiru zagorcu. Rekao je i da je novac iz Hrvatske posebnim zrakoplovom Learjeta stizao u Klagenfurt te da je od tamo dalje transferiran u Klagenfurt.

Svjedoka kaže da se polijetanje iz Klagenfurta odvijalo bez velikih kontrola, pa se sa sobom moglo uzeti što se htjelo te da je uvijek  tu bio i jedan predsjednik uprave i kovčeg s novcima.

Striedinger je odmah nakon emitiranja intervjua negirao svoje sudjelovanje u prijevozima novca, piše ORF na svom portalu. Anonimni bivši djelatnik Hypo banke je spomenuo i bankovno poslovanje dvorca Freyenthurn u blizini Klagenfurta, koji je Hypo naslijedio nakon propasti jedne tvrtke te se diskretno koristio kao filijala banke. U tom je dvorcu navodno bio trezor iz kojeg se isplaćivao novac 'klijentima iz Hrvatske i Italije'.

Hodak: Kao znanstvena fantastika

Najnovije optužbe prokomentirao je i odvjetnik Vladimira Zagorca. 'Kao znanstvena fantastika, kao u slučaju generala Gotovine kad su se skupljali topnički dnevnici, a optužnica je već bila dignuta. Sve mi skupa zvuči neozbiljno i to stvarno ne bi želio komentirati niti sa činjeničnog niti sa formalno-pravnog aspekta,' rekao je Zvonimir Hodak.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju