Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe bivšeg djelatnika

'Sanader je bio Kultererov čovjek, Zagorec Striedengerov'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši djelatnik Hypo banke za austrijsku televiziju je iznio niz teških optužbi.

Bivši zaposlenik Financijskog odjela Hypo banke sinoć je u razgovoru za emisiju ZIB2 austrijske televizije ORF teško optužio bivše predsjednike uprave banke Wolfga Kulterera i Güntera Striedingera. Djelatnik koji je želio ostati anoniman govorio je o 'diskretnim transakcijama' s kovčezima novca, intervencijama kod bivšeg ministra financija Karl-Hainz Grassera te o prijetnjama kojima je bio izložen kada je najavio odlazak iz banke.

>> 'Suradnja se temeljila na procjenama da je utjecajan general'

Anonimni djelatnik je kazao da je Kulterer njegovao kontakt s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom dok je njegov zamjenik Striedinger brinuo o generalu Vladimiru zagorcu. Rekao je i da je novac iz Hrvatske posebnim zrakoplovom Learjeta stizao u Klagenfurt te da je od tamo dalje transferiran u Klagenfurt.

Svjedoka kaže da se polijetanje iz Klagenfurta odvijalo bez velikih kontrola, pa se sa sobom moglo uzeti što se htjelo te da je uvijek  tu bio i jedan predsjednik uprave i kovčeg s novcima.

Striedinger je odmah nakon emitiranja intervjua negirao svoje sudjelovanje u prijevozima novca, piše ORF na svom portalu. Anonimni bivši djelatnik Hypo banke je spomenuo i bankovno poslovanje dvorca Freyenthurn u blizini Klagenfurta, koji je Hypo naslijedio nakon propasti jedne tvrtke te se diskretno koristio kao filijala banke. U tom je dvorcu navodno bio trezor iz kojeg se isplaćivao novac 'klijentima iz Hrvatske i Italije'.

Hodak: Kao znanstvena fantastika

Najnovije optužbe prokomentirao je i odvjetnik Vladimira Zagorca. 'Kao znanstvena fantastika, kao u slučaju generala Gotovine kad su se skupljali topnički dnevnici, a optužnica je već bila dignuta. Sve mi skupa zvuči neozbiljno i to stvarno ne bi želio komentirati niti sa činjeničnog niti sa formalno-pravnog aspekta,' rekao je Zvonimir Hodak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene