Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan zdravlja

'Krvni tlak ne daje simptome, ne daje znakove, on je tihi ubojica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, upozorio na opasnosti od povišenog krvnog tlaka tzv. tihog ubojice te istaknuo važnost preventivne brige o zdravlju.

'U Hrvatskoj jako puno osoba boluje od povišenog krvnog tlaka a da ne zna da ga ima', upozorio je ministar Ostojić na Cvjetnom trgu gdje je na štandu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) sudjelovao u akciji obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Pročitajte i ovo Klizišta u Zagorju - 5 Opasnost u županiji Kad se pogled plaća - klizištem, a spavaća soba se odvoji od kuće: "Jedne je večeri to otišlo od zida..." Slika nije dostupna Smanjuje rizik od infarkta Operacija koja liječi visoki tlak!

Ministar Ostojić je pojasnio kako povišeni krvni tlak ne daje simptome, ne daje znakove te je to u biti 'tihi ubojica'. Podsjetio je da kod povišenog krvnog tlaka stalno stradavaju krvne žile mozga ili srca i onda se, na žalost, nerijetko dogodi moždani udar ili pak infarkt. Ostojić je kazao da se povišeni krvni tlak može prevenirati s tjelesnom aktivnošću, sa snižavanjem količine soli u hrani.

'Ne zaboravite da je sol u biti svugdje oko nas. Od kruha, u kojemu ima jako puno soli, do cijeloga niza drugih namirnica', rekao je i dodao da je ideja i ovog Svjetskog dana zdravlja - 'očuvajte vaše zdravlje'.

>> Grožđe i soja spuštaju krvni tlak

Hrvatski ministar zdravlja kazao je da su Hrvati - kad se gledaju podaci Europe - među najvišim narodom, ali na žalost i među najdebljim narodom u Europi, a jedan od razloga je upravo nedovoljno kretanje. Znači, dnevno treba propješačiti barem 30, 40 minuta a to je u biti tri, četiri kilometra, rekao je,

'Akcija je upravo i na tom tragu - dakle, treba hodati, treba se rekreirati, ne moramo trčati, ne moramo se baviti bodybuildingom, ali svaki dan 30 minuta hoda. Uobičajene su preporuke - svaki dan 30 minuta hoda, što je moguće manje soliti hranu i piti barem osam čaša vode dnevno', istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

On je danas na štandu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s ravnateljem HZZO-a Sinišom Vargom te djelatnicima Zavoda građanima dijelio jabuke i brošure o zdravim životnim navikama kako bi ih se potaknulo na zdravo življenje i motiviralo na preventivnu brigu o zdravlju.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), je borba protiv hipertenzije i povećanog unosa soli, a koja zahtijeva posebnu pažnju u odabiru životnog stila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene