Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara uputila je glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu otvoreno pismo.


Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara traži pokretanje istrage po službenoj dužnosti zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom vukovarskom branitelju Darku Pajičiću, koji je preminuo 21.11.2015. godine.

Navode kako istragu traže 'protiv svih odgovornih osoba s naglaskom na Sašu Sabadoša, policajca PP Vukovar, osobe koja je nanijela teške tjelesne ozljede Darku Pajičiću, od kojih posljedica je preminuo, kao i protiv njegovih nadređenih Ranka Ostojića, Zorana Milanovića te drugih odgovornih osoba. S obzirom na novonastale okolnosti, tražimo prioritet za ovu istragu', napisali su.

Josić: 'Zašto su policajci branili drugima da pomognu Pajičiću?'

Otvoreno pismo Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara prenosimo u cijelosti.

'U noći 20./21. studeni preminuo je Darko Pajičić, maloljetni hrvatski branitelj, logoraš srpskih koncentracijskih logora, Domoljub. Preminuo je od posljedica nasilja “Ostojićevog milicajca” Saše Sabadoša.

Darko je prije točno 24 godine u noći pokolja koji su u Vukovaru izvršili srpski fašisti i pripadnici JNA, izbjegao sudbinu tisuća pobijenih i masakriranih hrvatskih branitelja, civila.... djece. Završio je u srpskim kazamatima i preživio bestijalna mučenja.

A sada ga je života došla bestijalnost milicajca koji umjesto da odgovara za počinjeni zločin biva nagrađen za zlodjelo od još gorega, nalogodavca Ranka Ostojića. Ležalo je bespomoćno tijelo Darka Pajičića ispred policijske postaje Vukovar u krvi, nevina krv je vapila u nebo no to nije izazvalo u okamenjenim srcima predstavnika zakona niti tračak samilosti. Niti su mu pomogli, niti su dozvolili drugima da pomognu. Gušio se Darko u svojoj krvi sve dok se njegov prijatelj Robert Horvat po cijenu života nije probio do njega i pomogao mu.

Da je kojim slučajem izvršena lustracija Saša Sabadoš nikada ne bi mogao raditi u bilo kojoj državnoj službi, a kamoli u hrvatskoj policiji. Njegov otac borio se protiv neovisnosti države Hrvatske, razarao i uništavao, a zatim je aboliran. Istovremeno hrvatski branitelji dobivaju otkaze i masovno se nasilno umirovljuju kako u Ministarstvu obrane RH tako i u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, ali i ostalim državnim službama. Masovne čistke domoljubnog kadra iz državnih službi započete za vrijeme Račanove vladavine do savršenstva su dovedene upravo za vrijeme ove Vlade na odlasku, Vlade Zorana Milanovića. Nevina krv je pala na vaše glave gospodo, krv hrvatskog branitelja kojeg ste na sve moguće načine ponizili, degradirali, uskratili mu pravo na normalan život i sve što mu zakonom pripada, istodobno štiteći kriminalca koji će ipak zajedno s vama položiti račune, Jer nitko nije iznad zakona, pa zvao se on Zoran Milanović, Ranko Ostojić ili Saša Sabadoš.

Krv našeg brata Darka Pajičića vapi u nebo, vrijeme je naplate. DORH nije učinio ništa, gospodo probudite se iz letargije, ovo je ubojstvo! Ako niste u stanju raditi ono za što vas hrvatski narod plaća odstupite, postoje ljudi koji to mogu i hoće.

Darko Pajičić neće nikada doživjeti satisfakciju zbog zločina koji je nad njim počinjen ne od strane srpskih fašista, nego od strane izvršne vlasti Republike Hrvatske. Ta vlast od 2011. godine sustavno krši zakone nemilosrdno progoneći one koji im se suprostave. Nasilje, progoni, zloupotreba položaja i ovlasti, vladaju četiri godine. Četiri godine hrvatski narod poštujući državne institucije zanemario je svoju odgovornost. Zakon je zakon i vrijedi za svakoga, a svi koji ga krše moraju biti sankcionirani. Parcijalno provođenje zakona i njegovo kršenje, protuzakonita primjena policijske prisile od strane izvršne vlasti podliježe zakonskim sankcijama. Institucije koje smo stvorili moraju djelovati, to je preduvjet svakog slobodnog demokratskog društva.

Krv nevinog je pala okrvavivši ruke odgovornih, počinitelja i nalogodavaca. Krv nevinog ne traži osvetu, nego pravdu. Nebo je svoje reklo, na potezu je ovozemaljska pravda, prvi među njima DORH i Vi gospodine Cvitan. Stoga tražimo pokretanje istrage po službenoj dužnosti protiv svih odgovornih osoba za smrt Darka Pajičića. Sada definitivno nije vrijeme da zakažete.

Za Udrugu zagrebačkih branitelja Vukovara
Zorica Gregurić
Tanja Polić Marković'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook