Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijepori

Krug za Trg: Potpora ministru Hasanbegoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Bezuvjetno podupiremo ministra kulture Vlade RH dr. Zlatka Hasanbegovića zbog otvaranja šireg razgovora', ističe se u priopćenju Kruga za Trg.

Građanska inicijativa Krug za Trg priopćila je u subotu u povodu intenzivnih javnih prijepora o pitanjima novije hrvatske povijesti, kako su različita vrednovanja političkih povijesnih događaja pravilo europskih društava, te je ujedno dala snažnu potporu ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću zbog "otvaranja šireg razgovora".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnja na gradskoj razini Evo što će Esih i Hasanbegović dobiti u sporazumu s Bandićem Slika nije dostupna HDZ IMA PLAN Odzvonilo Titovom trgu u Zagrebu?

"Razumijemo da su različita vrednovanja političkih povijesnih događaja pravilo europskih društava, ali u Hrvatskoj uočavamo osobito duboke razlike, kao posljedicu dugogodišnjih nasilnih ideologiziranih interpretacija. Bezuvjetno podupiremo ministra kulture Vlade RH dr. Zlatka Hasanbegovića zbog otvaranja šireg razgovora", ističe se u priopćenju Kruga za Trg - Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima.

Krug za Tita nikad nije dobio državni novac

Naglašavaju da ministra kulture Hasanbegovića podržavaju i u odlukama vezano za financiranje udruga na ljevici, dodajući kako inicijativa Krug za Trg nikada nije imala pristupa državnome novcu, i da će se na vlastite mogućnosti oslanjati i ubuduće.

Očekujemo da ministar kulture Hasanbegović i nova Vlada Republike Hrvatske nastave pokazivati odlučnost u suočavanju s povijesnom slikom u njezinoj cjelovitosti. U tom je smislu potrebno da zagrebački Trg maršala Tita dobije novo ime, kako je to bilo moguće u drugim našim gradovima i gradićima, a čime bi rad Kruga za Trg mogao biti okončan, navode iz inicijative Krug za Trg, koja već duže vrijeme postavlja zahtjev da se preimenuje sadašnji Trg maršala Tita u središtu Zagreba, koji nosi ime po nekadašnjem jugoslavenskom predsjedniku i komunističkom vođi Josipu Brozu Titu.

U priopćenju koje za Krug za Trg potpisuju Ante Beljo i Maja Runje, podsjeća se da sve europske rezolucije o osudi totalitarističkih ideologija i režima "o ovom pitanju traže jednaku društvenu osudu fašističkog i komunističkog totalitarizma". (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene