Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon nemile scene u Saboru u kojoj je ministar obrane Damir Krstičević burno reagirao na poklonjenu mu makete američkog aviona, Krstičević je po izlasku iz sabornice pokušao objasniti zašto je maketu istrgnuo iz ruku SDP-ova zastupnika Franka Vidovića i bacio je o pod.


"Dođe ti netko bez ikakva poštivanja, da meni stavi tu maketu. Je li se to trebalo dogoditi? Morate razumjeti, ja sam ratnik. Tražim od svojih ljudi najbolje. U ovom procesu Hrvatska je sve učinila. Ova Vlada. Mnogi ne žele uspjeh ovoga projekta. Lako je sad kritizirati sa strane. Vidite što se radi. Vidite koja se kampanja vodi. Cijelo sam vrijeme šutio. I ja sam čovjek. Nije legitimno da mi donosi maketu. To je poniženje, to nije sportski. Tako se ne radi s vojnikom. Ja to njemu ne bih nikad napravio", opravdao je svoj ispad u Saboru ministar obrane.

Vezani članci Damir Krstičević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell) Objavljen i drugi e-mail upozorenja Amerikanaca oko nabave izraelskih F-16, u njemu poslali i zanijekani non-paper Slika nije dostupna Vojni analitičar za DNEVNIK.hr: "Krstičevićeva izjava stavila je u nezgodan položaj i Hrvatsku i SAD"

Maketu je dobio i premijer Plenković, no premijer je ostao miran, a svojeg je ministra u Saboru morao i smirivati.

Vidović zapravo nije poklonio makete aviona F-16, već makete aviona F-15E Strike Eagle i F-14D Super Tomcat.

Vidović: Poštujem Krstičevića, ali u Saboru smo svi jednaki

"Žao mi je zbog reakcije ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, kojeg poštujem kao zapovjednika i vojnika, ali u Saboru smo svi kolege i svi smo jednaki", prva je reakcija SDP-ova zastupnika Franka Vidovića nakon što je ministar u srijedu nervozno bacio na pod makete aviona koje mu je Vidović poklonio.

"Nije mi bila namjera isprovocirati ga jer to što sam mu darovao makete bila je šala, a kao šalu je sve shvatio i premijer. No, ministrove reakcije neka govore same za sebe", rekao je Vidović novinarima neposredno nakon svog performansa.

Rasprava o propaloj nabavi borbenih zrakoplova na saborskom "aktualcu" iznervirala je u jednom trenutku Krstičevića u toj mjeri da je, nakon što mu je Vidović prišao i uručio kutiju sa sklopivom maketom aviona, bijesno bacio maketu na pod i poručio mu: "Goni se, ti i ovo!".

Nakon incidenta Krstičević se novinarima požalio da ga je Vidović htio poniziti. "To je poniženje, to nije sportski. Tako se ne radi s vojnikom. Ja to njemu ne bih nikad napravio", kazao je Krstičević. (Hina,B.V.)