Krstičević i ministrica obrane BiH (Foto: MORH)
Krstičević i ministrica obrane BiH (Foto: MORH)

Ministar obrane Damir Krstičević i njegova kolegica iz BiH Marina Pendeš u petak su se usuglasili oko jačanja suradnje vojski dviju država radi bolje reakcije na prirodne katastrofe i nesreće.


BiH smatra Hrvatsku i njezino ministarstvo obrane prijateljem i partnerom, posebice što Sarajevo ima dva glavna vanjskopolitička cilja – članstvo u NATO savezu i EU-u, a Zagreb tu pruža veliku podršku, izjavila je je Pendeš na konferenciji za novinare.

Vezani članci Steve Harvey (Foto: Getty Images) Hrvatska je hit među slavnima: Poznato voditeljsko lice s izbora ljepotica u Šibeniku čisti dagnje Hrvatska vojska (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Jačamo vojnu suradnju s Mađarskom: ''Hrvatska vojska je stvorena u ratu, ima ogromno iskustvo i znanje''

"Mislim da mir i sigurnost ovog dijela Europe nema cijenu i u tom smislu je svaka suradnja sa susjednim državama jako bitna", dodala je Pendeš koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Dvoje ministara su ocijenili obrambenu suradnju država dobrom, posebice na području školovanja, zajedničkih misija poput one u Afganistanu te u vojnoj industriji.

Pendeš su zanimala hrvatska iskustva vezana za angažman vojske u pomoći civilnim institucijama, rekao je Krstičević.

"Vidjeli ste kod požara, poplava i snijega da je hrvatska vojska maksimalno angažirana u pomoći civilnim institucijama, upravo kroz sustav domovinske sigurnosti. Kroz sinergiju, partnerstvo, solidarnost i zajedništvo na terenu smo se pokazali dobrima i to se čuje u susjednoj državi, a ta smo iskustva spremni podijeliti s njima", kaže ministar.

Pendeš je naglasila kako su "naučene lekcije iz 2014. kad su bile poplave ili prošle godine kad su bili požari" razlog za čvršću i bolju suradnju država.

Ministri su razgovarali i o suradnji na taktičkoj razini, u smislu povezivanja zapovjednika, kao i u obrambenoj industriji.

Pendaš je nakon posjete MORH-u obišla taktičko-tehnički zbor hrvatske vojske, a nakon toga će s ministrom posjetiti i hrvatsku vojnu tvrtku HS Produkt. (Hina)