Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neke naftne kompanije odlučile su ići na ruku vozačima. U prosjeku za deset lipa cijenu Eurosupera 95 drže manjom od maksimalno određene.


S druge strane država nije intervenirala i neće. Jasno je to poručio prvi potpredsjednik Vlade. Već su stigle kritike najjače oporbene stranke.

Vezani članci Ilustracija - 5 Vlada donijela novu odluku: Poskupljuju i benzin i dizel Ilustracija - 5 Vlada ponovno intervenirala: Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim pumpama

>> Čačiću 20 lipa intervencije nebitno?!

Variraju cijene. Kod većine ipak 10 lipa manje od maksimalno određenih. Najprodavaniji eurosuper 95 umjesto 11,29 - 11, 19 kuna. Išlo se na ruku vozačima. Oporba kritizira - i Vlada je trebala dati svoj doprinos.

"U onih svojih 50 posto koliko sudjeluje u cijeni naftnih derivata - sigurno imaju prostora da u određenim dijelovima te cijene učine dodatni napor i smanje pritisak", smatra Đuro Popijač, bivši ministar gospodarstva.

Prvi potpredsjednik Vlade još jučer je poručio da Vlada nema namjeru to učiniti. "To vam je 20 lipa nešto na čemu možemo intervenirati. To ne može biti bitno", poručio je jučer Čačić. "Nije samo 20 lipa, tu postoji prostor i u trošarinama, naravno i u PDV-u", ističe Popijač.

Od prvog dana ove godine do danas cijena goriva neprestano je rasla. Najprodavaniji eurosuper 95 u samo tri mjeseca skuplji je za kunu 65 lipa. Prijevoznici upozoravaju na tešku situaciju. "Situacija je krajnje alarmantna, prijevoznici su rekli bi na škrgama i pitanje je dana kada će možda i spontano se dogoditi nekakva reakcija", istaknuo je Marijan Banelli iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Tvrtke propadaju, posla je sve manje, a visoke cijene poskupljuju usluge. Za gospodarstvo tako, poručuju, nema pomaka. "U nekim zemljama poput Italije, Španjolske i još nekih zemalja postoji tzv. povrat trošarina na koncu godine", dodaje Banelli.

Od države će tražiti pomoć. No, poruke iz Banskih dvora, kada je riječ o gorivu, ni za poduzetnike ni za građane nisu optimistične. Spas jedino može donijeti pad cijena nafte na svjetskom tržištu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju