Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele biti energetski neovisni

Križevački sunčani krovovi: Građani vlastitim novcem financirali gradnju solarnih panela na javnim ustanovama

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca (Foto: Dnevnik.hr)
Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Križevci bi uskoro mogli postati potpuno energetski neovisan grad. Prepoznali su to i sami građani, te vlastitim novcem potaknuli izgradnju solarnih panela - na javnim ustanovama.

Solarni paneli postavljeni su na krov gradske knjižnice i Tehnološkog razvojnog parka u Križevcima. Ali, nije ih financirao grad, već sami građani. Putem crowdfunding kampanje skupili su potreban novac.

Pročitajte i ovo U Kostanjevcu Riječkom preminuo 16-godišnjak - 2 UŽAS NA PROSLAVI Vlasnik kafića o tragediji: "Svaki dan su dolazili na sok, igrali su biljar, jednostavno su bili nerazdvojni" Zoran Milanović Opijati, alergija, moruzgve... Milanović poslao poruku Plenkoviću: "U kući obješenog ne spominje se konopac"

"Prvo smo bili skeptični hoće li građani prepoznati ovakav model, ali evo, u 10 dana smo za prvu kampanju skupili sav potreban novac. Križevčani su se pokazali, 30 posto građana je investiralo u ovu elektranu jer su prepoznali to kao doprinos svojoj zajednici", kaže Sanela Mikulčić iz Zelene energetske zadruge.

Građani su prosječno ulagali po 4 tisuće kuna. Sve funkcionira po principu mikro zajmova - uloženo se vraća kroz 10 godina s kamatama. A u međuvremenu, javne ustanove imaju velike uštede i energetski su neovisne.

"Sve što se prikupi se koristi za upotrebu tokom dana. Za svjetla, za kotlovnicu, grijanje, hlađenje. Ušteda nam je na razini 3 do 4 tisuće kuna mjesečno", objašnjava Tihomir Hodak iz Razvojnog centra Tehnološkog parka.

S ponosom pokazuje sustav.
"Trenutno se, po ovom tmurnom vremenu, proizvodi 3700 kilovata. To je dovoljno za jedno prosječno kućanstvo za cijelu godišnju potrošnju", dodaje Hodak.

Da misle zeleno, Križevci pokazuju već na samom ulasku u grad. I na tabli postavljeni su solarni paneli. Osim na njima, knjižnici i razvojnom parku paneli će uskoro osvanuti i na srednjoj školi, domu umirovljenika i domu zdravlja. Grad priprema i poticaje za građane.

"Sigurno bismo u narednom razdoblju voljeli određen broj krovova obiteljskih kuća pomoći sa solarima, ja se nadam u naredne 4 godine najmanje 300 domova", planira gradonačelnik Mario Rajn

I Križevčani misle da je to dobra ideja.
„Stavio bih si na kuću, za toplu vodu i, struju da se smanje računi", govori Karlo.

Paneli znače uštedu, ali i brigu za okoliš. Ako nastave ovako, Križevčani će i ostvariti ono što su zacrtali - u idućih 10 godina postati prvi potpuno energetski neovisan grad u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene