Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Linić potvrdio!

Krim policija češlja HBOR zbog Šegona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potvrđeno je - krim policija istražuje HBOR zbog kredita danog tvrtki Branka Šegona.

Ministar financija potvrdio je kako krim policija češlja Hrvatsku banku za obnovu i razvitak zbog spornog kredita njegovom zamjeniku Branku Šegonu.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

"Institucije rade svoj posao i žele dati odgovor je li bilo kriminalnih radnji u slučaju Šegon. Dobit ćemo odgovor", izjavio je ministar Linić odgovarajući na pitanje novinara ima li saznanja što radi kriminalistička policija u HBOR-u.

Policija je po nalogu Državnoga odvjetništva u srijedu poslijepodne ušla u prostorije HBOR-a, te je počela pregledavati dokumentaciju o kreditima koje je HBOR posljednjih godina dao raznim pravnim osobama.

Sumnja se da je pomoćnik ministra financija iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama. Sumnja u medijima pojavila se nakon što je objavljeno da je HBOR Šegonovoj tvrtki odobrila kredit od 31 milijun kuna, te da je Šegon upravljačka prava prepustio sinu. Uz to, objavljeno je i da je Šegon, kao predstavnik Ministarstva financija, sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom na Korčuli.

Članovi Nadzornog odbora HBOR-a na sjednici u utorak od Uprave su primili na znanje informaciju o kreditu tvrtki Facta Vera, povezanoj sa Šegonom, i nisu donijeli nikakve druge zaključke.

U međuvremenu, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo pokrenuti postupak protiv Branka Šegona radi utvrđivanja da li se dužnosnik u obnašnju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u situaciju sukoba interesa te je li prekršio neko od načela djelovanja iz članka 5. ZSSI-a zbog stupanja u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om.

Linić mora predočiti što sve Šegon radi u Ministarstvu financija!

"Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka radi utvrđivanja da li je povodom sklapanja Ugovora o kreditu između HBOR-a i trgovačkog društva Facta Vera doo, dužnosnik Branko Šegon svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa", stoji u priopćenju Povjerenstva.

Ministar poduzetništva Gordan Maras izjavio je uoči sjednice Vlade da nema saznanja što se točno događa. "Znam isto što i vi, da je policija ušla u HBOR i da radi određene izvide po nalogu institucija ove države", rekao je novinarima.

Također, odgovarajući na pitanje ima li podršku premijera u svemu ovome što radi vezano uz HBOR, Maras je kazao da ima podršku.

"Imam podršku premijera uvijek kada se borim za transparentnost i za to da institucije koje dijele državni novac i upravljaju državnim novcem moraju biti transparentne u procedura i obavješćivanju javnosti odnosno poreznih obveznika koji sve to plaćaju", istaknuo je Maras.

Kazao je i da i ministar Linić ima podršku premijera. "Mislim da se i ministar Linić bori za to. Znači obojica imamo podršku", napomenuo je Maras.

Ministar policije Ranko Ostojić odbio je komentirati ovu kriminalističku istragu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene