Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef HSS-a Krešo Beljak gostovao je u Dnevniku Nove TV i odgovarao na pitanja reporterke Tatjane Krajač oko izbora koalicijskog partnera.


Izložili ste svoj prijedlog na Glavnom odboru. Što ste predložili?

Nisam ništa konkretno predložio, izložio sam ono što smo razgovarali s ostalim strankama. Ono što je sigurno, mi danas raspravljamo o prijedlogu SDP-a o predizbornoj suradnji, jer s druge strane nema prijedloga. Prijedlog da čekamo ne dolazi u obzir, čekati nećemo nikoga. Ukoliko velikom većinom glasova danas ne bude prihvaćen prijedlog SDP-a, mi ćemo na izbore samostalno, odnosno u koaliciji s manjim strankama. Ponavljam, HDZ nećemo čekati, jer uvijek kad smo čekali smo prošli loše.

Što Vam je to SDP konkretno ponudio? Koja je to ponuda koja se ne odbija?

Vezani članci Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage: "Premijer Plenković je kralj kupovine vremena" Darko Horvat (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar Horvat poručio da će se više o sudbini koalicije znati popodne na koalicijskom sastanku

Ne bih sad govorio o brojkama. Konkretno smo razgovarali o programima, razgovarali smo o tome da preuzmemo u nekoj budućoj Vladi odgovornost za određene stvari, a ne da samo pričamo napamet. Mi imamo dovoljno stručnih kadrova. Vrijeme je da netko konačno počne raditi na hrvatskom selu, na hrvatskoj poljoprivredi. To u zadnjih 25 godina nije bio slučaj, selo je devastirano i o tome smo razgovarali i sukladno tome spremni smo podnijeti odgovornost, odnosno napokon početi raditi ne pogodujući velikima, nego isključivo malom čovjeku i spasiti hrvatsko selo i hrvatsku državu.

Je li ono za što se priča da je SDP ponudio HSS-u doista i na stolu?

Ono što je na stolu su programi. Nama je prihvatljivije i tri zastupnika kad se radi, nego deset zastupnika pa da budemo dizači ruku.

Kakva je atmosfera na Glavnom odboru? Imate li potporu za koaliciju s SDP-om?

Sve je moguće. Glavni odbor je najviše tijelo stranke, otvorili smo demokratsku raspravu, nećemo sigurno nikome lomiti ruke niti nikoga nagovarati. Svi imaju svoju glavu, svoj mozak. Ponavljam, odluka mora biti donesena velikom većinom glasova. U svakom drugom slučaju nekakve podijeljenosti, na izbore ćemo sami.

Gospođa Marijana Petir je na neki način predvodnica druge struje, koja želi nastavak suradnje s HDZ-om. Kako to komentirate?

Nema čekanja. Apsolutno ne dolazi u obzir čekanje. Ako ćemo ići samostalno na izbore, HDZ će uvijek imati šansu do izbora nas pozvati za stol i ponuditi suradnju prije izbora, ali da bismo mi njih čekali i oslonili se kao zadnji put, to se neće dogoditi.

Može li ovo pitanje i koalicija slomiti HSS?

Ne. Ne, apsolutno ne. Ponavljam, odluka će biti donesena nadmoćnom većinom glasova ili neće biti donesena.

Ako stranka odluči ući u koaliciju s SDP-om, hoćete li Vi ući u Vladu?

U svakom slučaju. To se očekuje od predsjednika stranke, ne da bude u Saboru, nego da bude u Vladi i da podnese odgovornost. Između ostalog da potakne ostale ministre i vodeće ljude da bolje rade svoj posao, nego što su radili zadnjih godina.

Na kojoj funkciji?

Ne znam točno, ne razmišljam o tome. Lako je razmišljati o tome što će se dogoditi poslije izbora. U ovom trenutku razmišljamo kako ćemo na izbore, a onda te izbore, naravno, treba i dobiti.

Mislite li da bi HSS imao šansu samostalnim izlaskom na izbore?

Nisam mislio na apsolutno samostalan izlazak, nego na izlazak s drugim, manjim strankama, dakle bez SDP-a i HDZ-a.

Kojim manjim?

Pa postoji tu Milan Bandić i tako dalje.

 

Beljak je intervju dao nakon izlaganja svojeg prijedloga Glavnom odboru stranke, koji zasjeda u Jastrebarskom.