Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako privesti vlasnika Agrokora?

"Tjeralica za Ivicom Todorićem može se raspisati već sad"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, rekao je da tjeralica za Ivicom Todorićem može biti raspisana već danas.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić pojasnio je u razgovoru za N1 da čim je za Ivicu Todorića određen istražni zatvor, za njim može biti raspisana i tjeralica.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

Podsjetimo, Ivici Todoriću određen je jednomjesečni istražni zatvor. Svi ostali osumnjičeni Agrokorovi menadžeri branit će se sa slobode, a to isto mogu i Todorićevi sinovi Ivan i Ante, čiji su odvjetnici najavili da će danas ili najkasnije sutra doći u Hrvatsku.

Odvjetnici Ivice Todorića Jadranka Sloković i Čedo Prodanović najavili su pak da će se žaliti na odluku o istražnom zatvoru za svog klijenta.

Todorića nema u Hrvatskoj, a određen mu je istražni zatvor. Kako dalje?

On u svakom slučaju nije dostupan pravosudnim tijelima i mogu reći da je notorna činjenica da se on u ovom trenutku ne nalazi u Hrvatskoj. Državno odvjetništvo nije tražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, očito smatrajući da će se on pojaviti na svojoj zagrebačkoj adresi.

Hoće li za njim biti raspisana tjeralica?

Čim je određen istražni zatvor, onda je na Županijskom državnom odvjetništvu obveza i da osigura prisutnost okrivljenika tijekom kaznenog postupka. Prvenstveno, to bi trebala biti tjeralica u nacionalnim okvirima, kako bi okrivljeni Ivica Todorić u svakom trenutku, čim se zatekne u bilo kojem dijelu Republike Hrvatske, mogao biti uhićen i sproveden u zatvor u Remetincu. Tu je i europski uhidbeni nalog, koji se može aktivirati, ali Županijsko državno odvjetništvo to raspisuje i na njima je odluka.

Nije li sud nadležan za raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga?

Zakon je u tom pogledu decidiran i kaže da tijelo koje vodi postupak ujedno i raspisuje tjeralicu te čini sve kako bi okrivljenik bio prisutan i kako bi se omogućilo njegovo daljnje procesuiranje.

Kad se raspisuje tjeralica i europski uhidbeni nalog?

Europski uhidbeni nalog raspisuje se u trenutku kad je doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora. To je već sad.

"Poduzimamo sve potrebne radnje"

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu ističu da poduzimaju sve potrebne radnje sukladno zakonu i zadanim vremenskim rokovima. ''Državno odvjetnistvo će pravovremeno dati javnosti daljnje informacije'', priopćili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene