Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEP NIŠTA NE OTKRIVA

Nakon tragedije u HE Dubrovnik: "Optužbe protiv njih nisu nimalo bezazlene, mogli bi dobiti i do 15 godina zatvora"

Hidroelektrana Dubrovnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Hidroelektrana Dubrovnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hidroelektrana Dubrovnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hidroelektrana Dubrovnik, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Još se ne zna uzrok nesreće u hidroelektrani (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Još se ne zna uzrok nesreće u hidroelektrani (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hidroelektrana Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hidroelektrana Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hidroelektrana Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hidroelektrana Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Paula Klaić Saulačić donosi detalje o HEP-u (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Cijeli dan traju policijske aktivnosti vezane za tragičnu nesreću u Hidroelektrani Dubrovnik, koja se dogodila prije pet mjeseci.

Tijekom jutra PU dubrovačko-neretvanska započela je realizaciju višemjesečnog krim-istraživanja koje u suradnji sa ŽDO Dubrovnik provodi vezano za nesreću u Hidroelektrani Dubrovnik.

Obitelji poginulih zadovoljne uhićenjima

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Iz Dubrovnika se javila reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić. "U ponedjeljak je točno pet mjeseci od dana kada je u hidroelektrani izbio požar. Tri radnika nisu uspjela izaći iz hidroelektrane, prvo su pokušali gasiti požar, a onda su bježeći od dima skočili u odvode i tako su izgubili svoje živote. To je bila stravična nesreća.

Tijelo Mata Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, tijelo Ivice Zvrka pronašli su mještani na stijenama u blizini Cavtata, dok se za Davorom Pozniakom tragalo tri dana, nakon čega je pronađen u sporednoj cijevi odvodnog tunela. Radnici i njihove obitelji prošli su u proteklom razdoblju veliku agoniju, kratko su telefonski priopćili da su zadovoljni uhićenjima i čekaju što će biti, čija će se krivnja utvrditi i kolika će kazna biti.

Prvi dan su svjedočanstva vatrogasaca i ljudi koji ovdje rade govorila o gustom dimu, teškom probijanju do mjesta požara. Svi su ukazivali na lošu obnovu hidroelektrane prije nekoliko godina. Izvješće Inspektorata rada mjesec dana nakon nesreće podnijelo je izvještaj koji kaže kako nisu poštovani standardi zaštite na radu.

Objavili smo podatke o poliesterskim pločama koje nisu smjele biti ugrađene i koje su pridonijele širenju požara i gustog dima, radnicima je evakuacijski put bio onemogućen. Treba naglasiti da i HEP sve ovo vrijeme šuti. Oni su izdavali priopćenja i odgovarali da stoje na raspolaganju istražnim tijelima.

HEP svo ovo vrijeme ponavlja kako stoji na raspolaganju policiji i nadležnim tjelima i kako će za koga se utvrdi krivnja odgovarati - ali ništa drugo od njih nismo čuli u ovih pet mjeseci.

Danas su na upit poručili kako u ovom trenutku ne raspolažu s nikakvim službenim informacijama i nisu im poznate pojedinosti u vezi s postupcima koja nadležna državna tijela vode u vezi s događajima u HE Dubrovnik. I to čudi jer smo već čuli da se radi o visokopozicioniranim imenima unutar HEP-a", javila je Klaić Saulačić.

Tragedija koja je zgrozila Hrvatsku i Dubrovnik

Ispred sjedišta Kriminalističke policije u Zagrebu javio se reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak. "Završeno je ispitivanje osmorice uhićenih, protiv šestorice ide kaznena prijava redovnim putem. Dvojica prvoosumnjičenih - jedan član Uprave HEP-a i direktor HEP proizvodnje krenuli su iz sjedišta Kriminalističke policije prema Dubrovniku, gdje će biti predani pritvorskom nadzorniku.

U Dubrovniku bi trebali biti oko ponoći. Čim stignu tamo, bit će predani u pritvor. U utorak idu pred suca istrage.

U idućih 16 sati Županijsko državno odvjetništvo ima rok da podigne protiv njih prijavu i zatraži određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora. Optužbe protiv njih nisu nimalo bezazlene: radi se o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti i, isto tako, kaznenom djelu izvođenja opasnih građevinskih radova.

Pojednostavljeno, istražitelji sumnjaju da tijekom izvođenja radova i sanacije rekonstrukcije na Hidroelektrani Plat nisu poštivali osnovna načela struke te da su prekršili čitav niz uredbi, zakona i podzakonskih akata. Kazne su od tri pa do čak 15 godina. Upravo zato što su obojica uhićenih još uvijek aktivni na svojim funkcijama, zbog toga će im se pritvor i odrediti, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela ili mogućeg utjecaja na svjedoke.

Pet mjeseci nakon tragedije koja je zgrozila Hrvatsku i Dubrovnik i nakon koje HE više ne radi, zbog čega ogromnu štetu trpi i hrvatsko gospodarstvo, došlo je do završetka kriminalističkog istraživanja, koje se nastavlja i dalje redovnim putem.

Informacije su do sada bile šture. Sad, kad je završeno kriminalističko istraživanje, saznat će se tko je kriv za smrt trojice mladića koji su jako dobro poznavali svaki centimetar hidroelektrane no, nažalost, nisu imali šanse da prežive", kazao je Jarak.

Završeno kriminalističko istraživanje

U poslijepodnevnim satima se oglasila Policijska uprava dubrovačko-neretvanska. Priopćeno je da je završeno opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje požara u Hidroelektrani Dubrovnik u kojem su poginula trojica djelatnika, a sedam ih je ozlijeđeno.

Kriminalističkim istraživanjem je, priopćeno je iz policije, utvrđena osnovana sumnja da je osam hrvatskih državljana, rođenih 1970., 1956., 1953., 1954., 1951., 1949., 1975., 1947. počinilo kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a u vezi s izvođenjem građevinskih radova. Svi oni su tijekom ponedjeljka ispitani u svojstvu osumnjičenika na području Zagreba, Splita i Dubrovnika.

"Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Ostalih pet osumnjičenih osoba sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo sigurnost uposlenika i imovine.

Dvojica prvoosumnjičenih će tijekom utorka biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, dok je protiv ostalih nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava", priopćeno je iz policije.

Majka poginulog zadovoljna uhićenjima

Majka nesretno preminulog Davora Pozniaka, koja je o svemu već govorila za Novu TV, zadovoljna je uhićenjima. "Zadovoljni smo što je napokon došlo do uhićenja, svi čekamo što će se dalje dogoditi, kako bi se što prije utvrdilo tko je kriv", kazala je.

HEP nije potvrdio jesu li među uhićenima njihovi djelatnici. "U ovom trenutku ne raspolažemo nikakvim službenim informacijama i nisu nam poznate pojedinosti u vezi s postupcima koja nadležna državna tijela vode u vezi s događajima u HE Dubrovnik. Kao i do sada, i nadalje ćemo aktivno i otvoreno surađivati s nadležnim tijelima", odgovorio je HEP na upit.

U nesreći koja se u 10. siječnja dogodila u Hidroelektrani život su izgubila trojica radnika. Tijela dvojice radnika pronađena su istog dana, dok je tijelo trećeg pronađeno tek četiri dana kasnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene