Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadesetak osoba iz Šibenika i Splita okupljenih u inicijativu za spas 'Velog Jože' tvrtkama Brodospas i NCP - Remontno brodogradilište poslali su apel kojim traže da se za 30 dana odgodi rezanje najpoznatije hrvatske pomorske dizalice, potvrdio je danas jedan od pokretača inicijative šibenski odvjetnik Ivan Rude.


Brod dizalica 'Veli Jože' koji je prošloga tjedna stigao u šibensko NCP - Remontno brodogradilište kako bi bio izrezan u dijelove i prodan kao staro željezo, mogao bi ipak preživjeti odluku svojega vlasnika Brodospasa, te mjesto naći u nekoj od dalmatinskih luka kao vrijedan povijesni eksponat.

Vezani članci Dizalica diže brod VIDEO Pogledajte impresivnu snagu dizalice koja podiže golemi brod kao od šale Tragedija u Italiji: Srušila se dizalica i ubila troje ljudi - 2 FOTO/VIDEO Tragedija u Italiji: Srušila se dizalica i ubila troje ljudi, još troje ih je ozlijeđeno

Riječ je o brodu koji je uvelike zadužio hrvatsku pomorsku tradiciju, te je sudjelovao u gradnji svih većih naših, ali i europskih morskih građevina. Znamo da je već pet iza 12 i da ovaj apel možda stiže kasno, no računamo na još veću podršku institucija, udruga i građana. Cilj nam je tijekom tih 30 dana pronaći model kojim bi se taj brod zaštitio kao kulturna vrijednost, budući da su nam njegove zasluge svima poznate.

Ne tražimo da se 'Veloga Jožu' parkira na šibensku Poljanu, ali držimo kako bi se za njega vez mogao pronaći u nekom od dalmatinskih porata - kazao je Rude. Hoće li vlasnik broda pristati na ovaj prijedlog teško je kazati, no odluku će u svakom slučaju morati donijeti brzo jer prema planu 'Veli Jože' na rezanje ide već sutra. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju