Velebno osječko zdanje imalo bi i jedinstvenu Dvoranu sjećanja. "Ondje biste za života mogli ostaviti svoje podatke u obliku multimedije, obratiti se svojim budućim pokoljenjima i svim građanima", ustvrdio je Saša Ljubojević, direktor UKOP-a.


Troškovi pogreba u Hrvatskoj penju se i na nekoliko desetaka tisuća kuna. Od klasičnog pogreba upola je jeftinije kremiranje. Ipak, samo 15-ak posto pogreba u Hrvatskoj obavi se na taj način. Razlog - nema krematorija.

Vezani članci Zatvara se šećerana u Osijeku - 1 Čeka li osječku tvornicu šećera nakon 114 godina rada - gorka sudbina? "S upravom nema kontakta, radnici šaptom odlaze" Berislav Mlinarević - 5 Berislav Mlinarević predstavio kandidaturu za osječkog gradonačelnika: "Ovaj grad ima veliki potencijal, mora biti centar Slavonije"

Osim hrvatske metropole, nijedan drugi grad nema krematorij. Namjerava ga izgraditi Grad Osijek, i to novcem iz europskih fondova.

Razgovarali smo s Osječankom Vericom Miličević, čijem je pokojnom suprugu želja bila da ga kremiraju. Da bi mu je ispunili, morali su u Zagreb. "Problem je što se dugo čeka, a i taj transport do Zagreba. Bilo bi sigurno jeftinije i pristupačnije, i mislim da bi se više ljudi odlučilo za to", kazala je Miličević. No, čak i s prijevozom do Zagreba, kremiranje je jeftinije u odnosu na klasičan pogreb.

"Jedan klasičan pogreb u Osijeku dođe oko 7 i pol tisuća kuna, a kremacija s odvozom u Zagreb košta oko 5 i pol tisuća. I kad bi krematorij bio u Osijeku to bi bilo oko 4 tisuće kuna jeftinije", rekao je Domagoj Bužonja, voditelj trgovine pogrebnom opremom.

Novcem iz europskih fondova Osijek namjerava izgraditi krematorij. "Projektna cijena krematorija po ovom idejnom rješenju je 55 milijuna kuna. Pokušat ćemo ga prijaviti na Urbanu aglomeraciju, naravno u suradnji s Gradom Osijekom", kaže Saša Ljubojević, direktor UKOP-a, gradske tvrtke za pogrebne usluge.

Velebno osječko zdanje imalo bi i jedinstvenu Dvoranu sjećanja. "Ondje biste za života mogli ostaviti svoje podatke u obliku multimedije, obratiti se svojim budućim pokoljenjima i svim građanima", ustvrdio je Ljubojević.

Kako je trend kremiranja u Europi u porastu, Osječani vjeruju u isplativost krematorija. "Znamo da ovdje prema istoku od Zagreba nema krematorija, a da ga ima u Pečuhu i Novom Sadu, pa to može biti i svojevrsno tržište", kazao je Ivica Vrkić, osječki gradonačelnik. Ovaj projekt i građani podupiru.

Na pitanje kada će krematorij biti otvoren, osječki gradonačelnik odgovara: "Ja predlažem da to bude gotovo, tamo, da ja budem prvi...(smijeh), da s mojim pepelom se otvori... (smijeh)". Stigne li u Osijek europski novac, izgradnja će biti najmanji problem.