Dubrovnik je jedan od rijetkih sveučilišnih gradova koji nema Studentski dom. Pred turističku sezonu dubrovački studenti iz godine u godinu proživljavaju isto - deložaciju. No, njihovim se mukama nazire kraj. Kreće izgradnja studentskog doma s 500 kreveta.

Galerija


Prvi studenti u dom u Dubrovniku će za godinu i pol, sobu će plaćati oko 850 kuna, a bit će to smještaj s tri zvjezdice.

Vezani članci LGBT stipendija u Splitu - 4 Splitsko sveučilište uvrstilo pripadnike LGBT zajednice među studente nepovoljnog položaja pa povuklo natječaj – nakon lavine reakcija Nova pedijatrica u Dubrovniku Jug Hrvatske pronašao rješenje, nova pedijatrica stigla im iz – Istre: "Slučajno sam vidjela ovu ponudu..."

"Imat će i studentski restoran i sve one prostore koje studenti u Dubrovniku trenutačno nemaju. Bit će prostorije za učenje, rekreaciju, studentski klub od 500 kvadrata, 169 parkirnih mjesta u garažama", ističe Marko Potrebica, voditelj projektnog tima.

Turistički biser sada muku muči kao sveučilišni grad, smještaja nema dovoljno, cijene su previsoke, a studenti već u svibnju moraju napuštati stanove zbog turističke sezone.

"Događa se deložacija studenata, jer naravno isplativije je izdavati turistima nego studentima. Studentski dom je dugogodišnja težnja studenata i evo u 2018. je godina i nažalost tek sada je krenula gradnja, ali eto barem je krenula", kaže Rafael Barkiđija iz Studentskog zbora Dubrovnik.

U Dubrovniku studira oko 2 tisuće studenata, a interes je iz godine u godinu sve veći, pogotovo kod stranih studenata.

"Na Erasmus razini stranih studenata između RH i europskih zemalja prošle godine došlo je 10 posto studenata od 1170 koji su došli u Hrvatsku, 124 ih je došlo u Dubrovnik. Skoro ćemo imati i cijele sveučilišne studije na engleskom jeziku tako da to širom otvara vrata strancima", kaže Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Sa Sveučilišta kažu kako im ovih dana zbog Svjetskog prvenstva pristiže sve više stranih upita za studije na dubrovačkom sveučilištu. 500 kreveta u studentskom domu koji se čekao godinama uskoro bi moglo biti i premalo.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr