Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika navala

Nazire li se kraj mukama dubrovačkih studenata? "Događa se deložacija studenata''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik je jedan od rijetkih sveučilišnih gradova koji nema Studentski dom. Pred turističku sezonu dubrovački studenti iz godine u godinu proživljavaju isto - deložaciju. No, njihovim se mukama nazire kraj. Kreće izgradnja studentskog doma s 500 kreveta.

Prvi studenti u dom u Dubrovniku će za godinu i pol, sobu će plaćati oko 850 kuna, a bit će to smještaj s tri zvjezdice.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Slika nije dostupna Posljedica turizma U Dubrovniku gotovo nemoguće naći stan: Studenti i obitelji s više djece u problemu

"Imat će i studentski restoran i sve one prostore koje studenti u Dubrovniku trenutačno nemaju. Bit će prostorije za učenje, rekreaciju, studentski klub od 500 kvadrata, 169 parkirnih mjesta u garažama", ističe Marko Potrebica, voditelj projektnog tima.

Turistički biser sada muku muči kao sveučilišni grad, smještaja nema dovoljno, cijene su previsoke, a studenti već u svibnju moraju napuštati stanove zbog turističke sezone.

"Događa se deložacija studenata, jer naravno isplativije je izdavati turistima nego studentima. Studentski dom je dugogodišnja težnja studenata i evo u 2018. je godina i nažalost tek sada je krenula gradnja, ali eto barem je krenula", kaže Rafael Barkiđija iz Studentskog zbora Dubrovnik.

U Dubrovniku studira oko 2 tisuće studenata, a interes je iz godine u godinu sve veći, pogotovo kod stranih studenata.

"Na Erasmus razini stranih studenata između RH i europskih zemalja prošle godine došlo je 10 posto studenata od 1170 koji su došli u Hrvatsku, 124 ih je došlo u Dubrovnik. Skoro ćemo imati i cijele sveučilišne studije na engleskom jeziku tako da to širom otvara vrata strancima", kaže Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku.

Sa Sveučilišta kažu kako im ovih dana zbog Svjetskog prvenstva pristiže sve više stranih upita za studije na dubrovačkom sveučilištu. 500 kreveta u studentskom domu koji se čekao godinama uskoro bi moglo biti i premalo.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene