Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je dobila 15 godina prijelaznog roka da Kranjskoj kobasici nađe drugo ime. Zaključio je tako Bruxelles u žalbi koju je Hrvatska uložila na slovenski pokušaj zaštite ovog proizvoda. No, još uvijek traje spor oko terana, za koji slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan kaže da je ta priča za njih završila.


Kranjska kobasica bit će i hrvatska još 15 godina. Toliki je prijelazni rok koji je dobila Hrvatska. 'U tom periodu koristimo naziv proizvoda i prilagodimo se za lansiranje i pripremu brenda i proizvoda pod drugim imenom', kaže ministar poljoprivrede Tomislav Jakovina.

Vezani članci Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju Nezavisni odvjetnik EU-a dijeli stajalište s Hrvatskom Nezavisni odvjetnik odlučit će je li EU sud nadležan za tužbu Slovenije protiv Hrvatske

Hrvatska se žalila na slovenski zahtjev za zaštitu kranjske kobasice. Komisija je žalbu rješavala dvije godine.

'Ne damo Kranjsku kobasicu!'

No, Hrvatska i Slovenija oko istarskog pršuta brzo su se dogovorile i poslale zajednički zahtjev za zaštitu. Da je sličan zajednički dogovor moguć i oko terana, slovenski ministar poljoprivrede ima jasan stav. 'Zaštita terana nije političko pitanje, to je pravno pitanje. Mi vjerujemo da se ta priča, što se Slovenije tiče, završila 2000. Mi imamo ovaj proizvoda zaštićen i to je to', rekao je slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan.

A dok se Hrvatska i Slovenija usuglašavaju, hrvatski proizvođači mandarina optužuju da zbog komplicirane procedure neće moći povući novac za odštetu zbog ruskih sankcija.

Na terenu su, kaže Jakovina, otvoreni uredi. Pita kako komplicirano nije bilo proizvođačima jabuka koji su pomoć iskoristili u cijelom iznosu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook