Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvorica optuženih bivših civilnih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić te zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković započeli su svoje obraćanje sudskom vijeću na kraju maratonskog suđenja za zločine počinjene nad muslimanima na području Herceg-Bosne tijekom rata u BiH.


Pošto su prekjučer obrane četvorice optuženih najavile da se optuženi žele obratiti sudskom vijeću, suci su odobrili svakom po 15 minuta. Obrana bivšeg zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića izvijestila je suce kako im se njihov branjenik neće obratiti, kao i obrana načelnika ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića koja je podsjetila da je njihov branjenik i dalje zbog bolesti odsutan te neće biti u sudnici do kraja postupka.

Vezani članci Slika nije dostupna Tužitelji traže 220 godina zatvora za 6 BiH Hrvata Slika nije dostupna Bivšim čelnicima Herceg Bosne prijeti 240 godina zatvora?

>> Praljak u završnoj riječi: Moja je savjest čista i znam da nisam kriv

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg-Bosne optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, pod vodstvom bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a radi etničkog čišćenja područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj i stvoriti 'veliku Hrvatsku'.

Tužitelji su u svojim završnim riječima zatražili da se optužene proglasi krivima. Za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića traže 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Pušića 25 godina. Obrane traže njihovo oslobađanje. Suđenje je počelo u travnju 2006. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju