Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država odlučila

Kraj agonije za radnike: Kaštelanski staklenici idu u STEČAJ!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peti je tjedan još jednog u nizu štrajkova. Radnicima plaća nije isplaćena tri mjeseca, a potraživanja su sve veća.

U državnoj tvrtki država ne isplaćuje plaće, pa je država odlučila poslati tvrtku u stečaj i možda tražiti i kaznenu odgovornost za stanje u kojem se tvrtka našla. Riječ je o Kaštelanskim staklenicima, poduzeću koje zapošljava 80 radnika i uzgaja povrće. Sada će u stečaj. Radnici koji su u štrajku i čekaju tri plaće, nadaju se da će tako napokon podmiriti svoja potraživanja. Za 80 radnika Kaštelanskih staklenika stečaj je, kako kažu, kraj agonije.

Pročitajte i ovo Prosvjed prosvjetara - 3 Borba za život ''Uredba o plaćama nije pravedna'', upozoravaju prosvjetari, ali odgovor Vlade neće im se svidjeti Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu"

Kaštel: Zaposlenici kaštelanskih staklenika prijavili direktora Marija Paladina

"Ja osobno se čak radujem tome stečaju", rekao je jedan od radnika Kaštelanskih staklenika, a njegova radna kolegica dodala kako je "umorna od ovoga svega".

"Dosta mi je svega. Za nas male ljude u ovoj firmi stečaj je još najbolja opcija", kazala je radnica Anka Jakus.

Peti je tjedan još jednog u nizu štrajkova. Plaća im nije isplaćena tri mjeseca, ali potraživanja su i veća.

"Potražujemo sedam plaća, to nije samo od ove Uprave, nego do one prije", objasnio je Damir Klarić, sindikalni povjerenik.

Ukupan dug prema radnicima je 26 milijuna kuna. Ministar financija, Boris Lalovac rekao je kako će inzistirati da se utvrdi kaznena odgovornost u staklenicima.

Zaposlenice Kaštelanskih staklenika dobile opomenu pred otkaz, nije im isplaćeno 9 plaća

"Nakon što smo mi rekli da ćemo tražit njegovu odgovornost, on je rekao da će on inzistirati da se u tvrdi kaznena odgovornost u Kaštelanskim staklenicima jer da definitivno elemenata za kazneno djelo u toj tvrtki u zadnjih 10 godina ili više ima", kazao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Današnja uprava nije kriva, smatra direktor, te tvrdi kako je sudbina staklenika zapečaćena prije 20 godina.

"Dugovi iz prijašnjih razdoblja, višak radne snage, to nas je zapravo dotuklo. Ova uprava će učiniti sve da se radnici naplate", rekao je Mario Paladin, direktor Kaštelanskih staklenika.

A radnicima koji su na granicama izdržljivosti, koji ne vide budućnost Kaštelanskih staklenika to je u ovom trenutku najbitnije. Država koja je vlasnik i godine nemara uprave ove radnike ostavili su bez plaća, a Kaštelanske staklenike bez budućnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene