Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović odbio je dati iskaz haškim istražiteljima u vezi s operacijom Oluja, a u sklopu predmeta 'Gotovina, Čermak i Markač' koji se vodi pred Haškim sudom.


'Odradili smo razgovor na koji je Kotromanović došao poštujući instituciju suda. Nije želio odgovarati ni na kakva pitanja i upuštati se u bilo kakav razgovor', rekao je novinarima nakon kratkog razgovora s haškim tužiteljima Kotromanovićev odvjetnik Orsat Miljenić. Njegov klijent novinarima nije rekao niti riječ.

Vezani članci Slika nije dostupna Spremni za Afganistan: Vojna vježba 'Hrvatski ponos 2012.' Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO: Gotovinin odvjetnički tim dobio pojačanje

'Kotromanović je ovamo došao u svojstvu osumnjičenika, kakav je imao i poziv. Što se dogodilo tužiteljstvu u međuvremenu da nas, od tog statusa, danas obavijesti da nije osumnjičenik, ja ne znam', odgovorio je Miljenić na pitanje u kojem svojstvu je na razgovor došao Kotromanović, dodavši kako Kotromanoviću ni u jednom trenutku nije palo na pamet pozvati se na imunitet saborskog zastupnika.

Prije Kotromanovića, tijekom prijepodneva razgovoru s tužiteljima su pristupili bivši časnici Hrvatske vojske Renato Romić i Nediljko Sirić, a jučer poslijepodne Marko Vukasović.

Umirovljeni general Damir Krstičević u ponedjeljak je također odbio dati iskaz haškim istražiteljima.

Skupina hrvatskih časnika, među kojima su Krstičević i Kotromanović, koji su mogući svjedoci obrane, dobili su - u svojstvu osumnjičenika - pozive haškog tužiteljstva da ovog tjedna daju iskaz o operaciji Oluja.

Obrana generala Ante Gotovine nakon što je u prosincu doznala za takve pozive podnijela je zahtjev raspravnom vijeću za hitnom zaštitom svojih svjedoka ocijenivši da takav poziv tužiteljstva u stvarnosti predstavlja pritisak na svjedoke obrane. Odvjetnik Luka Mišetić je u podnesku podsjetio da je haško tužiteljstvo završilo sve istrage te da stoga ne postoji mogućnost ni da se neke nove osobe tretiraju kao osumnjičenici. Izlaznom strategijom Haškog suda koju je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a nije previđena mogućnost podizanja novih optužnica, pa time ni novih osumnjičenika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju