Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar uvjerava

Kotromanović: Hrvatska nema veze s programom CIA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Ante Kotromanović kategorično je u srijedu odbacio medijske napise da Hrvatska ima ikakve veze s CIA-nim programom, opovrgavajući navode o slijetanju zrakoplova u Hrvatskoj, rekavši kako se to za njegova mandata nije dogodilo, a nema ni informacija da se to događalo ranije, no da bi o tome ipak trebalo pitati bivše ministre policije i obrane.

Nakon nekoliko godina pritisaka i zahtjeva u američkom Kongresu objavljen je izvještaj o najsurovijim tehnikama mučenja koje primjenjuje američka CIA, a britanski Independent objavio je i popis 54 zemlje u kojima se to događalo ili koje su u tome surađivale s CIA-om, na kojem je navedena i Hrvatska. Radi se o izvješću o protuterorističkim mjerama koje je provodila CIA nad pripadnicima terorističkih organizacija u mandatu Georga W. Busha.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Vojska nakon natezanja Pao je dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora: Zna se tko će biti novi šef vojske

Upitan u vezi njegova boravka u iračkoj regiji Kurdistanu i medijskim napisima o angažmanu Hrvatske vojske, Kotromanović je rekao da Hrvatska ima sadržajne bilateralne odnose s Irakom i da to ne traje od jučer, podsjetivši da je Hrvatska još 2005. slala humanitarnu pomoć, obučene pse i oružje. Napomenuo je da je posjetio Irak prije više mjeseci i da je tada namjeravao posjetiti i glavni grad Kurdistana, no da to nije bilo moguće zbog sigurnosne situacije. Išli smo (u Irak) zbog više razloga - političkih, gospodarskih i humanitarnih, rekao je Kotromanović odgovarajući na novinarske upite nakon predstavljanja planova nabave MORH-a.

Željeli smo vidjeti što se tamo događa, jer taj dio Iraka gospodarski raste i mnoge zemlje tamo otvaraju konzulate i zainteresirani smo da ne kasnimo. Željeli smo otvoriti prostor hrvatskim tvrtkama, pogotovo onima koje se bave obrambenom industrijom, rekao je Kotromanović i dodao kako "Hrvatska želi pomoći tom narodu, jer smo i sami bili u sličnoj situaciji 1991. godine". Pripremamo oko 3000 zimskih jakni, 15 kilometara sukna za izradu deka i vidjet ćemo što možemo još poslati od oružja i opreme. "To je moj stav i naravno da to još moram vidjeti sa svojim političkim autoritetom", kazao je.

Upitan je li predsjednik Josipović upoznat s njegovim boravkom, Kotromanović je odgovorio potvrdno dodavši da su svi njegovi šefovi s time upoznati. "Pa ne idem okolo kao torbar i radim na svoju ruku. To je koordinirana akcija od ministarstava vanjskih poslova, obrane, išli smo ciljano i znali smo gdje idemo, što hoćemo i mislim da je put bio dobar i i treba imati fokus na tom dijelu prostora, jer je potencijal u Iraku ogroman bez obzira na trenutno stanje", rekao je Kotromanović novinarima.

U Iraku imaju velike simpatije prema nama i mislim da naše obrambene i druge tvrtke mogu tamo napraviti dobar posao, drži ministar obrane.

Na upit o eventualnom hrvatskom vojnom angažmanu, Kotromanović je kategorički ustvrdio kako ga tamo nema. Napomenuo je kako primjerice Nijemci, koji, kako je rekao, jako paze kamo idu i koga šalju, već na tom prostoru imaju svoje snage za obuku, jer je relativno sigurno za razliku od Afganistana i Kabula i južnog dijela Iraka. Vidjet ćemo što kažu naši šefovi kome, kako i kada pomoći, rekao je Kotromanović.

Ministar obrane Ante Kotromanović krajem prošlog tjedna posjetio je irački Kurdistan i razgovorao s tamošnjim predsjednikom Masudom Barzanijem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene