Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jakič posjetio MORH

Kotromanović: Hrvatska i Slovenija imaju sjajne odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar obrane Roman Jakič u službenom je posjetu MORH-u, gdje ga je primio ministar Ante Kotromanović. Potpisali su 32 bilateralna sporazuma kojima su, kako kažu, nastavili sjajne i prijateljske odnose dviju zemalja i najavili jačanje vojne suradnje.

Hrvatska i Slovenija imaju sjajne prijateljske i dobrosusjedske odnose i strateški je interes dviju zemalja razvijanje takve suradnje kao i stabilnost regije zbog čega zagovaraju politiku otvorenih vrata NATO-a, složili su se u srijedu u Zagrebu ministar obrane RH Ante Kotromanović i njegov slovenski kolega po dužnosti Roman Jakič.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Hrvatski izvoz oružja u 2013. oko 1,1, milijardu kuna

'Republika Slovenija i Republika Hrvatska imaju sjajne prijateljske i dobrosusjedske odnose. Mi smo danas zaključili da je strateški interes nastavak i razvijanje te suradnje', rekao je Kotromanović u izjavi za novinare nakon sastanka s Jakičem koji boravi u službenom posjetu RH.

U kontekstu vrlo uspješne suradnje između dviju zemalja, Jakič je naglasio da je suradnja između Republike Slovenije i Republike Hrvatske na sigurnosno-obrambenom području vrlo dobra.

'U središtu razgovora bilo je daljnje jačanje suradnje među državama na obrambeno-vojnom području. Vrlo smo zadovoljni realizacijom dosadašnjih aktivnosti koja je viša od 72 posto i danas smo potpisali sporazum za iduću godinu', kazao je Jakič novinarima.

Kotromanović je najavio da će se u idućih nekoliko godina na tlu Slovenije i Hrvatske održati 'niz kopnenih, zračnih i pomorskih zajedničkih vježbi i na taj način želimo razvijati naše odnose da se naši časnici, dočasnici, vojnici, pripremaju za sve izazove koji nas čekaju u budućnosti'.

Ministri su također razgovarali o predstojećem summitu NATO-a koji će se održati u rujnu u Walesu i dotakli su se politike otvorenih vrata Saveza.

MORH potpisao 14 ugovora o nabavi vojne opreme domaćih proizvođača

'Naš stav je da treba doći do proširenja, da imamo zemlje aspirantice kao što su Crna Gora i Makedonija koje pretendiraju već dugo da postanu članicama NATO-a. To je vrlo važno za sigurnost i stabilnost regije i to je naša poruka: mi želimo politiku otvorenih vrata', istaknuo je Kotromanović.

Jakič je izjavio da dvije zemlje snažno zagovaraju da se na dnevni red summita uvrsti točka o politici otvorenih vrata vezano za članstvo Crne Gore i Makedonije. Dodao je da je Crna Gora spremna za članstvo dok Makedoniju koči spor s Grčkom oko imena.

'Prioritet za Sloveniju i Hrvatsku je stabilnost regije i u tom kontekstu je ta potpora Crnoj Gori i Makedoniji', naglasio je Jakič.

Ministri su najavili da će Slovenija prvi put poslati jednog svog časnika u hrvatsku ratnu školu, a jednog budućeg časnika na studijski program najesen. Jakič je rekao da dvije zemlje jako dobro surađuju i na području civilne zaštite i iskoristio je prigodu da zahvali Hrvatskoj na generatorima koje je zimus poslala Sloveniji koja je bila okovana ledom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene