Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosor: Želimo da Haag razmotri jamstva za Gotovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako očekuje da Haški sud ponovno razmotri jamstva hrvatske Vlade, s obzirom na to da raspravno vijeće, kada je odbilo zahtjev generala Ante Gotovine za puštanjem na privremenu slobodu, nije priznalo da Hrvatska u punoj mjeri surađuje s Haškim sudom te se nije pridržavalo obveze jednakog tretmana država u vrednovanju njihovih jamstava.

"Očekujemo da će se žalba obrane i Vlade dodatno razmotriti te da će se razmotriti prigovor o dvostrukim mjerilima", rekla je Kosor u Zagrebu tijekom posjeta Zavodu za sudsku medicinu i patologiju, zamoljena za komentar Vladina podneska.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Obrana generala Ante Gotovine u srijedu je uložila žalbu na odluku raspravnog vijeća Haškog suda kojom je prošlog tjedna odbijen zahtjev generala Gotovine za puštanjem na slobodu do početka suđenja, smatrajući da je vijeće pogrešno zaključilo da se general Gotovina ne bi vratio u pritvor i da su jamstva hrvatske Vlade nedostatna.

Hrvatska je, pak, isti dan u zasebnom podnesku pozvala Žalbeno vijeće da poništi tu odluku prvostupanjskog vijeća, poručivši da je sposobna nadzirati boravak generala u Hrvatskoj i osigurati njegov povratak u Haag.

Pritom je podsjetila ne samo na to da u punoj mjeri ispunjava sve svoje obveze prema Sudu, nego da se i povjerenje međunarodne zajednice u sposobnost Hrvatske da ispuni svoje međunarodne obveze odražava u činjenici da je izabrana u Vijeće sigurnosti.

Hrvatska je u podnesku poručila da Povelja UN-a, koja obvezuje i Haški sud, nalaže da se zemlje moraju jednako vrednovati, kao i to da je Sud dužan objasniti razloge različitog tretmana država podsjećajući pritom da je Haški sud u slučaju četvorice bivših visokih srpskih dužnosnika prihvatio jamstva Srbije te ih pustio na privremenu slobodu.

Na novinarski upit je li riječ o podcjenjivanju hrvatske Vlade, s
obzirom na to da Hrvatska u potpunosti surađuje sa Sudom, a Srbija ne, Kosor je rekla da su ti argumenti ponovno istaknuti u podnesku Vlade.

Smatramo da se trebaju prihvatiti argumenti poput činjenice da Hrvatska potpuno surađuje s međunarodnim sudom u Haagu te da je od 1. siječnja nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a kao i da se treba prihvatiti prijedlog obrane da general Gotovina čeka suđenje u Hrvatskoj, rekla je Kosor.

Na pitanje što će biti odbije li Sud žalbu, Kosor je odgovorila da sada ne može ništa prejudicirati, dodajući da je Vlada učinila ono što je smatrala nužnim kao i da očekuje povoljan ishod.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene