Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O izvješću o monitoringu nad RH

Kosor: Vlada tvrdoglavošću i neznanjem ugrožava sve što je HR postigla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da u HDZ-u danas objavljeno izvješće Europske komisije o monitoringu nad Hrvatskom smatraju očekivanim, ali ne i reakcije iz Vlade koja, ocijenila je, svojom tvrdoglavošću i neznanjem ugrožava sve što je Hrvatska postigla u pregovorima te ono što je čeka ulaskom u EU.

'Mi (bivša vlada) smo preteško radili da završimo pregovore da bilo tko svojom tvrdoglavošću ili neznanjem to ugrozi u ovom trenutku. Za nas u HDZ-u ovakvo izvješće Europske komisije je očekivano, ali neočekivane su reakcije iz Vlade', kazala je Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Naglasila je da je HDZ od samog početka rada ove Vlade upozoravao da mnogim svojim postupcima "polako, ali sigurno" urušava ono što je ispregovarano i dogovoreno s Bruxellesom i na temelju čega je Hrvatska i potpisala pristupni ugovor.

Riječ je, istaknula je, o kriterijima koji su ugrađeni u hrvatske zakone, pa tako i u području borbe protiv korupcije i kriminala te uređivanju javnih poduzeća. 'Sada se pokazalo da sam imala pravo kada sam govorila da će se to vidjeti u izvješću, unatoč činjenici da članovi vlade nastoje umanjiti upozorenja iz Bruxellesa', poručila je Kosor.

Napomenula je da je Hrvatska, do stupanja u članstvo 1. srpnja 2013., pod monitoringom Europske unije, te da treba ispunjavati sve što je u pregovorima dogovorila i potpisala u pristupnom ugovoru. 'Sigurno da činjenica koju čujemo iz Vlade da će unatoč upozorenju iz Bruxellesa i dalje nastojati zaposliti političare u nadzornim odborima i upravama zvoni na uzbunu', ocijenila je Kosor.

Naglasila je da je Vladino inzistiranje na zapošljavanju političkih kadrova u javna poduzeća loše odzvonilo i u Bruxellesu i u Hrvatskoj, a posebno namjera da u Nadzorni odbor Janafa postavi HNS-ovca Srećka Ferenčaka, nepravomoćno osuđenog za zlouporabu položaja.

'To je bio okidač, izjava prvog potpredsjednika Vlade Čačića da se na presudu Ferenčaku treba gledati u svjetlu političkog progona. To je klasični primjer pritiska na pravosuđe', poručila je. Naglasila je da HDZ poštuje načelo presumpcije nevinosti, ali i smatra da osoba nepravomoćno osuđena za zlouporabu položaja ne može biti član nadzornog odbora javnog poduzeća.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

>> Milanović ne odustaje od Linića i Čačića u Ini: 'Primjedba EK je čudna, pa to svi rade!'

Štetnim i zabrinjavajućim potezom Vlade smatra i imenovanje na čelo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanje Kalambure koja je također optužena na sudu. 'Izjava premijera da je to problem ministrice Holy je potpuno neobjašnjiva. To nije problem ministrice Holy jer osobu na čelno mjesto Fonda nije imenovala ministrica nego je valjda u tome sudjelovala i Vlada.

Izjave o tome da će optužnica biti povučena su opasne jer se mogu tumačiti kao pritisak na pravosuđe. Sve se to ogleda u izvješću Europske komisije", kazala je Kosor.

Vladi je predložila da odustane od imenovanja ministara u Nadzorni odbor Ine, a najavu da će u to tijelo biti imenovan prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, kojemu se sudi u Mađarskoj zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, smatra sukobom interesa, s obzirom da je mađarski MOL strateški partner Ine.

'Vlada krši što je prethodna Vlada dogovorila'

'Ne mislim da je Bruxelles mjesto na kojemu treba sve pitati, ali smo mi s Bruxellesom nešto dogovorili i u izvješću o monitoringu to jasno piše - da Vlada krši ono što je prethodna vlada ispregovarala', rekla je.

Kosor je istaknula da HDZ od Vlade traži da pozorno pročita izvješće Europske komisije, 'unatoč tome što će vjerojatno prvi potpredsjednik reći da se sav trese zbog toga negativnoga u izvješću'. Novinare je zanimalo kako tumači stav Vlade da u Nadzornom odboru Ine želi imati ministre jer je to u strateškom interesu Hrvatske, a u svjetlu činjenice da su bivše HDZ-ove Vlade, pa i nezakonitostima, dovele Inu u tešku situaciju.

Kosor je odgovorila kako je njezina vlada, sukladno europskoj praksi, ozakonila načelo da političarima nema mjesta u nadzornim i upravnim odborima javnih poduzeća, te propisala obvezu raspisivanja javnih natječaja za ta mjesta.

Istaknula je da su problemi s Inom počeli još 2003., kada je Vlada na čelu sa SDP-om prodala MOL-u 25 posto plus jednu dionicu Ine za 500 milijuna američkih dolara, što smatra nerealno niskom cijenom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene