Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica hrvatske vlade Hrvatske Jadranka Kosor i njezin srbijanski kolega Mirko Cvetković u petak su, nakon sastanka u srbijanskoj vladi, izrazili uzajamnu potporu dviju zemalja na putu europskih integracija, te se zauzeli za unaprjeđenje gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije.


Dvoje predsjednika vlada naglasili su, u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka, kako se gospodarska suradnja dviju zemalja konstantno poboljšava te da i dalje postoji prostor za njezino unaprjeđenje, a Kosor je precizirala kako se to posebice odnosi na građevinarstvo, prhrambenu i automobilsku industriju. Na sastanku Kosor i Cvetkovića razgovarano je o zajedničkom nastupu dviju zemalja na trećim tržištima, o gospodarskoj suradnji te pitanjima granica i izbjeglih.

Predsjednici vlada Hrvatske i Srbije naveli su kako se uskoro očekuje održavanje regionalne konferencije ministara pravosuđa i pravnih stručnjaka iz južnoeuropskih zemalja, a među točkama dnevnog reda bit će pitanje optužnica za ratne zločine. 'Premijeru Cvetkoviću predložila sam organiziranje regionalne konferencije na koju bi bili pozvani ministri pravosuđa, tužitelji i pravnici', kazala je Kosor te dodala kako bi to bilo u cilju iznalaženja rješenja za sporna pitanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik u Srbiji pozvao na ujedinjenje Slika nije dostupna Trećina prosvjednih radnika u Srbiji u štrajku

>> VIDEO: Zagrljaji u Smederevu

Dodala je kako ne želi da se više ikada ponovi situacija poput nedavnog uhićenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde, te istaknula kako postoji dobra volja da se takvi sporovi u budućnosti izbjegnu.

Kosor se ranije u petak sastala se u Smederevu sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom, a nakon Cvetkovića sastat će se s predstavnicima Hrvata u Srbiji. (Hina)