Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenik Gordan Jandroković

Kosor raspustila zagrebački HDZ i opomenula HSLS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor raspustila je zagrebački ogranak HDZ-a.

Predsjedništvo HDZ-a raspustilo je danas zagrebački Gradski odbor stranke, a HSLS pozvalo da kritike na račun Vlade više ne iznose preko medija, nego da otvorena pitanja rješava u okviru vladajuće koalicije koje je i član. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kazala je na konferenciji za novinare, da se stranka na raspuštanje Gradskog odbora odlučila nakon analize rezultata lokalnih i predsjedničkih izbora, ali i izostanka potpore dijela zagrebačkih HDZ-ovaca njihovu čelniku Jasenu Mesiću. Za povjerenika u Zagrebu postavljen je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je zbog toga razriješen s dužnosti čelnika bjelovarske županijske organizacije HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Loše prošli na izborima Raspušen dubrovački SDP Slika nije dostupna 'Dani balkanske ljubavi' Bandić: 'Antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek'

Naglasivši da HDZ tom odlukom, prije svega, želi osnažiti svoj ogranak u glavnom gradu, Kosor je istaknula da se Jandrokovićevim imenovanjem na čelo Povjerenstva šalje jasna poruka da se zagrebački HDZ želi ustrojiti kao moderna europska stranačka organizacija, sve u okviru očekivanja državnog vrha da bi za dvije godine Hrvatska trebala ući u EU.

Upitana rješava li se HDZ Jasena Mesića i je li njime nezadovoljan, odgovorila je da je i on imenovan u Povjerenstvo i ostaje članom zagrebačke organizacije, te da je nezadovoljstvo upereno na ‘neke naše ogranke koji nisu slijedili naputke Gradskog odbora’. Na upit hoće li u HDZ-u biti još smjena, Kosor je odgovorila da će vodstvo stranke idući tjedan pomno analizirati izborne rezultate i, ako bude potrebe, ‘donositi još neke odluke’.

Kosor HSLS-u: Zašto čekati jesen, izađite odmah

Jandroković je, zahvalivši na ukazanom povjerenju, rekao kako je svjestan da ga čeka puno izazova i teških odluka u ostvarenju konačnog cilja - HDZ kao najjača stranka u Zagrebu, te je u tom smislu na suradnju pozvao sve zagrebačke HDZ-ovce i simpatizere. Naglasio je i da se HDZ, s obzirom na aktualnu političku situaciju u Zagrebu nakon izlaska gradonačelnika Milana Bandića iz SDP-a, mora pripremati i za opciju prijevremenih lokalnh izbora u gradu.

Za HSLS-ove kritike državnog proračuna te najavu njihova čelnika Darinka Kosora da će HSLS pratiti rad Vlade i na jesen odlučiti hoće li ostati ili izaći iz koalicije, Kosor je ocijenila neprihvatljivima. ‘Ako je tako, ne vidim zašto čekati jesen’, poručila je, pozvavši HSLS-ovce da, ako su nezadovoljni radom Vlade i koalicije, svoje probleme u buduće rješavaju na sastancima koalicije, a ne preko medija. Napomenula je da HSLS niti druge stranke iz koalicije na prošlotjednom sastanku nisu iznosile nikakve prigovore o državnom proračunu ili o nekom drugoj Vladinoj mjeri, te je stoga neprimjerenim ocijenila da HSLS, odnosno njegov predsjednik, kritike naknadno iznosi na konferenciji za novinare.

‘Nije dobro politiku voditi preko medija. Do jeseni je puno vremena, puno teških odluka i za HDZ i za Vladu i nemoguće je raditi ako neprekidno gledam tko mi je iza leđa, tko je otišao, a tko ostao, tko je kritizirao. Raditi ovaj težak posao na izlasku Hrvatske iz krize i gledati tko će izaći iz tog vlaka apsolutno nije moguće’, ustvrdila je predsjednica HDZ-a i Vlade. Kosor je istaknula kako HDZ zastupa stav o nastavku koalicijske suradnje s HSLS-om te raščišćavanju svih otvorenih pitanja između dviju stranaka, ali i ponovila da je najava HSLS-a da će propitivati i nadzirati rad Vlade i, zadovoljan ili nezadovoljan, na jesen odlučiti o ostanku ili izlasku iz koalicije, ‘teško prihvatljiva’. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene